Jak zrobić olej kokosowy w domu?

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania oleju kokosowego w kuchni sprawiają, że stał się on jednym z najbardziej pożądanych produktów spożywczych. Łagodzi stany zapalne, wzmacnia włosy, pielęgnuje skórę, pomaga w utracie zbędnych kilogramów, chroni nasze serce i wspomaga przemianę materii. Gotowy olej kokosowy jest oczywiście dostępny w sklepach, ale również dobrze można go zrobić samodzielnie w domu i dzięki temu nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale też cieszyć się doskonałym zdrowiem. Poniżej znajdziesz wskazówki, jakie składniki będą ci potrzebne, i w jaki sposób je wykorzystać.

article cover
©123RF/PICSEL

Składniki, których potrzebujesz do wykonania oleju kokosowego w domu

©123RF/PICSEL

- 3 średniej wielkości kokosy

- śrubokręt

- młotek

- mikser

- gaza

- 3 miski

- sitko

- chochelka

- 3 szklanki czystej wody

- siatka

- słoik

Sposób przyrządzania oleju kokosowego w domu

©123RF/PICSEL

1. Zacznij od usunięcia wody ze środka kokosa. Użyj w tym celu śrubokręta, wywierć nim w owocu otwór i pozwól, aby woda wypłynęła do miski. Nie wylewaj jej.

2. Za pomocą młotka solidnie uderz w kokos tak, aby pękła skorupka.

3. Używając noża oddziel skorupę od białego miąższu.

4. Cały miąższ trzeba pokroić i zmiksować, a następnie wlać wodę, którą wcześniej odsączyliśmy z kokosa. Całość należy dokładnie wymieszać.

5. Dodaj wiórki kokosowe oraz mleczko, tak, aby powstała gęsta pasta, którą należy uformować w kulkę i pozostaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Sposób przyrządzania oleju kokosowego w domu

©123RF/PICSEL

6. Następnie umieść sitko z gazą na szklanej misce i wyciskaj mieszaninę tak, aby odseparować ciecz od wiórek.

7. Przelej odseparowany płyn do żaroodpornego naczynia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw na 48 godzin, a następnie umieść mieszaninę w lodówce na 3 do 8 godzin.

8. Olej stanie się jednolity, jednak na jego powierzchni zbierze się warstwa cieczy, którą należy delikatnie usunąć.

9.Gotowe! Olej kokosowy możesz śmiało przechowywać w słoiku przez okres nawet do dwóch lat, ponieważ dzięki wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych istnieją bardzo małe szanse, że stanie się zjełczały.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas