Jak zrobić olej kokosowy w domu?
Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania oleju kokosowego w kuchni sprawiają, że stał się on jednym z najbardziej pożądanych produktów spożywczych. Łagodzi stany zapalne, wzmacnia włosy, pielęgnuje skórę, pomaga w utracie zbędnych kilogramów, chroni nasze serce i wspomaga przemianę materii. Gotowy olej kokosowy jest oczywiście dostępny w sklepach, ale również dobrze można go zrobić samodzielnie w domu i dzięki temu nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale też cieszyć się doskonałym zdrowiem. Poniżej znajdziesz wskazówki, jakie składniki będą ci potrzebne, i w jaki sposób je wykorzystać.
Składniki, których potrzebujesz do wykonania oleju kokosowego w domu
- 3 średniej wielkości kokosy
- śrubokręt
- młotek
- mikser
- gaza
- 3 miski
- sitko
- chochelka
- 3 szklanki czystej wody
- siatka
- słoik
Sposób przyrządzania oleju kokosowego w domu
1. Zacznij od usunięcia wody ze środka kokosa. Użyj w tym celu śrubokręta, wywierć nim w owocu otwór i pozwól, aby woda wypłynęła do miski. Nie wylewaj jej.
2. Za pomocą młotka solidnie uderz w kokos tak, aby pękła skorupka.
3. Używając noża oddziel skorupę od białego miąższu.
4. Cały miąższ trzeba pokroić i zmiksować, a następnie wlać wodę, którą wcześniej odsączyliśmy z kokosa. Całość należy dokładnie wymieszać.
5. Dodaj wiórki kokosowe oraz mleczko, tak, aby powstała gęsta pasta, którą należy uformować w kulkę i pozostaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
Sposób przyrządzania oleju kokosowego w domu
6. Następnie umieść sitko z gazą na szklanej misce i wyciskaj mieszaninę tak, aby odseparować ciecz od wiórek.
7. Przelej odseparowany płyn do żaroodpornego naczynia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw na 48 godzin, a następnie umieść mieszaninę w lodówce na 3 do 8 godzin.
8. Olej stanie się jednolity, jednak na jego powierzchni zbierze się warstwa cieczy, którą należy delikatnie usunąć.
9.Gotowe! Olej kokosowy możesz śmiało przechowywać w słoiku przez okres nawet do dwóch lat, ponieważ dzięki wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych istnieją bardzo małe szanse, że stanie się zjełczały.