Jak zrobić olej z pieprzem cayenne
Olej z pieprzem cayenne przydaje się w medycynie naturalnej oraz w kuchni. Do jego przygotowania szczególnie dobry będzie olej słonecznikowy, ale można również zastosować oliwę z oliwek, olej z awokado, słodkich migdałów lub jakikolwiek inny lekki olej, który mamy pod ręką.
Aby zrobić olej z pieprzem cayenne, wsyp do żaroodpornego słoika 4 lub 5 łyżek tej przyprawy i zalej szklanką oleju. Jeśli chcesz uzyskać więcej tego specyfiku, proporcje możesz odpowiednio podwoić.
Na tym etapie można dodać różne inne zioła, jeśli chcemy. Ja lubię dodać dużą szczyptę mielonego imbiru, który zwiększa przepływ krwi i jest pomocny w łagodzeniu objawów artretyzmu oraz bólu mięśni. Kwiaty arniki są kolejnym dobrym wyborem, gdyż również mają właściwości zmniejszające ból.
Wstaw słoik z olejem i pieprzem do rondelka z wodą sięgającą wysokości kilku centymetrów. Postaw rondel na średnim ogniu na na około dwie godziny, uważając, aby woda nie wyparowała. Woda powinna być gorąca, ale nie wrząca.
Po upływie około dwóch godzin wyłącz palnik. Pozostaw słoik w ciepłej wodzie do momentu, aż ostygnie. Możesz używać oleju od razu albo wzmocnić jego moc, przykrywając go gazą lub kawałkiem starego T-shirtu i pozostawiając do naciągnięcia na kilka dni lub nawet tygodni.
Kiedy olej będzie już spełniał twoje oczekiwania, wlej do czystego, sterylnego słoika. Termin przydatności do spożycia to około 9-12 miesięcy.