Jak mrozić pasztet, aby smakował jak świeży? Najważniejsze zasady
Pasztet to jedno z dań, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu. Najwięksi miłośnicy przygotowują go samodzielnie, a bardziej zabiegani stawiają na kupne wersje. Często zdarza się, że podczas planowania posiłków, zwłaszcza tych uroczystych, nie oszacujemy dokładnie wielkości porcji, jaką będziemy w stanie zjeść. Co wtedy? Czy pasztet można mrozić?

Spis treści:
- Mrożenie jedzenia naszym sprzymierzeńcem
- Czy mrożenie wpływa na smak pasztetu?
- Jak mrozić pasztet? Najważniejsze zasady
- Jak długo można mrozić pasztet?
- Rozmrażanie pasztetu - pośpiech nie jest wskazany
Mrożenie jedzenia naszym sprzymierzeńcem
Wiele osób przyrządza domowy pasztet na święta - aromatyczny i pełen smaku jest prawdziwą gwiazdą uroczystego jadłospisu. Choć większość przepisów nie jest skomplikowana, przygotowanie dania jest dość czasochłonne. Warto więc wziąć pod uwagę, że zamiast piec go na ostatnią chwilę, pasztet można zamrozić - zarówno surowy, jak i już upieczony. Zasadę tę można uznać za uniwersalną, ponieważ dotyczy tradycyjnych pasztetów mięsnych, ale też warzywnych.
O wariancie z zamrażarką pamiętajmy również po świątecznym posiedzeniu przy stole. Mrożenie pasztetu pozwoli ograniczyć marnowanie żywności w domu. Co więcej, mając zamrożonych kilka porcji, będziemy w stanie w późniejszym terminie przypomnieć sobie świąteczne smaki.
Czy mrożenie wpływa na smak pasztetu?
Jeśli potrawa zostanie odpowiednio zabezpieczona, smak pasztetu po rozmrożeniu pozostanie niezmieniony. Potrawy o zwartej konsystencji bardzo dobrze znoszą przechowywanie w niskich temperaturach. Pasztet nie rozpadnie się i zachowa swój kształt, więc bez obaw będzie można ustawić go na świątecznie przybranym stole. Biesiadnicy nawet nie poczują, że był przyrządzony kilka tygodni wcześniej.

Jak mrozić pasztet? Najważniejsze zasady
Domowy pasztet z wątróbką, drobiowy, wieprzowy czy nawet wegańskie wersje na bazie soczewicy albo fasoli bardzo dobrze zniosą mrożenie, ale pod pewnymi warunkami. Danie zachowa swoją strukturę i bogaty smak, jeśli będziemy trzymać się kilku podstawowych zasad.
Po pierwsze - zawsze zamrażaj pasztet po pełnym wystudzeniu. Włożenie ciepłego dania do zamrażarki spowoduje jego wysychanie, pogorszenie konsystencji oraz niepotrzebne podniesienie temperatury wewnątrz urządzenia.
Choć pasztet można mrozić w foremce, w której był pieczony, dobrym pomysłem jest podzielenie go na mniejsze porcje. Dzięki temu w późniejszym terminie rozmrozisz tylko tyle, ile potrzebujesz na bieżąco. Przyspieszy to też proces rozmrażania.
Pamiętaj, że pasztet powinien być szczelnie zamknięty, aby nie chłonął zapachów z zamrażarki. Najlepiej umieszczać go w pojemnikach z pokrywką przeznaczonych do mrożenia albo woreczkach strunowych.
Jak długo można mrozić pasztet?
Przed umieszczeniem potrawy w chłodziarce zaleca się zapisać datę mrożenia oraz rodzaj mięsa lub warzyw, z których został przyrządzony. Gdy mowa o czasie, jaki może spędzić w zamrażarce, może się on nieznacznie różnić w zależności od rodzaju. Przyjmuje się jednak, że pasztet można mrozić przez dwa miesiące. W tym czasie nie straci ani apetycznego wyglądu, ani walorów smakowych.
Rozmrażanie pasztetu - pośpiech nie jest wskazany
Odpowiednie rozmrażanie pasztetu jest równie ważne jak sam proces przygotowania do mrożenia. W przypadku tej delikatnej potrawy nie powinniśmy wybierać dróg na skróty. Wkładanie go do mikrofalówki albo piekarnika w celu przyspieszenia rozmrażania negatywnie odbija się na smaku i wyglądzie.
Ważne jest więc planowanie. Pasztet wyjmij z zamrażarki 12 godzin przed podaniem. Umieść go w głębokim talerzu lub misce i umieść w lodówce. Cierpliwość popłaci, ponieważ upragniony przysmak zachowa idealną konsystencję i nie stanie się wodnisty.
Polecamy: W jadłospisie osób starszych powinna być obowiązkowa. Ma zbawienny wpływ na oczy, stawy i jelita
Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowymi smakami? Wypróbuj nasze przepisy krok po kroku i odkryj kulinarne triki, które ułatwią gotowanie i uczynią je prawdziwą przyjemnością. Więcej inspiracji znajdziesz na kobieta.interia.pl










