Jak zrobić paluszki chlebowe

Wypieczone ciasto niesamowicie lekkie, a maślana skorupka roztacza wspaniały zapach. Doskonale pasują do zup, świetna przekąska dla dzieci i dorosłych. Włoskie chrupiące paluszki grissini, o zapachu świeżego czosnku. Z prostym przepisem wykonasz je we własnej kuchni. To czego potrzebujesz:

Paluszki chlebowe
Paluszki chlebowe© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

Porcja na 12 paluszków

* 270ml ciepłej wody

* 1 ¼ łyżeczki suchych drożdży

* 2 łyżki cukru, podzielone

* 3 szklanki z górką mąki

* 1 ½ łyżeczki soli

* 3 łyżki oleju spożywczego

Czosnkowa glazura

* 2 łyżki masła lub margaryny

* ½ łyżeczki soli

* ¼ łyżeczki czosnku w proszku

Ciasto na paluszki
© Photogenica

Odmierz wodę, dodaj drożdże i łyżkę cukru. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Daj drożdżom odpocząć. Do miski robota kuchennego wlej drożdże, dodaj łyżkę i dwie łyżeczki cukru, półtorej szklanki mąki, półtorej łyżeczki soli i oleju, wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.

Ciasto na paluszki
© Photogenica

Dosyp pozostałe półtorej szklanki mąki, ugniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miski, ale ciągle powinno być kleiste. Jeśli to konieczne dodaj ¼ szklanki mąki. Przenieś ciasto do miski i przykryj ścierką lub folią plastikową. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-1 ½ godziny.

Paluszki chlebowe
© Photogenica

Kiedy ciasto podrośnie, podziel je na 12 równych części. Formuj paluszki o długości 20 cm, układaj na blasze wyłożonej papierem. Przykryj i daj ponownie ciastu urosnąć przez godzinę. Piecz paluszki przez 10-12 minut w temperaturze 220 st C. Kiedy paluszki są w piekarniku, zmieszaj masło z czosnkiem w proszku. Posmaruj wierzch paluszków masłem. Podawaj ciepłe. Przechowuj w pojemniku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas