Jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu? Gotowanie zero waste

Pasztet świąteczny z resztek? Goście będą pod wrażeniem
Pasztet świąteczny z resztek? Goście będą pod wrażeniem123RF/PICSEL

Pasztet domowy: Taki, jak lubisz

Jak zrobić prawdziwy rosół z kury?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Jakie mięso nadaje się na pasztet?

Co zrobić z warzywami z rosołu?

Żurawina będzie bardzo dobrym uzupełnieniem domowego pasztetu
Żurawina będzie bardzo dobrym uzupełnieniem domowego pasztetu123RF/PICSEL

Jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu? Przepis krok po kroku

  1. Kiedy mięso ostygnie, oddziel je od kości i chrząstek. Jeśli używasz drobiu, nie pozbywaj się tłustej skóry. Ten element pozytywnie wpłynie na strukturę całego pasztetu.
  2. Sięgnij po warzywa, które również zostały po gotowaniu rosołu i wszystko razem przepuść przez maszynkę do mięsa. Na tym etapie dodaj także wątróbkę, jeśli z niej korzystasz.
  3. Masę wzbogać dwoma lub trzeba surowymi jajkami. Jeśli chcesz, by pasztet był delikatniejszy, z białek możesz ubić puszystą pianę i w takiej postaci dorzucić do pasztetu. Wsyp kilka łyżek bułki tartej.
  4. Dodaj przyprawy. Świetnie pasują sól, pieprz, majeranek i gałka muszkatołowa.
  5. Gdy już dokładnie wymieszasz wszystkie składniki, przełóż mięsno-warzywną kompozycję do wąskiej brytfanny. Nadawać się będzie typowa keksówka.
  6. Pieczenie pasztetu potrwa około godziny w piekarniku ustawionym na temperaturę 180°C.