Jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu? Gotowanie zero waste
Każdy kucharz doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że z niedzielnego rosołu najlepiej jest zrobić zupę pomidorową. Co jednak z resztą składników? W czasach, kiedy tak wiele mówi się o problemie marnowania ogromnej ilości żywności, pod żadnym pozorem nie powinniśmy spisywać pozostałych produktów na straty. Tym bardziej że pasztet z mięsa z rosołu wychodzi bezbłędnie. Jest aromatyczny i przyjemnie wilgotny. Nadaje się do jedzenia na zimno i na ciepło. Poznaj nasz sprawdzony przepis na pasztet.
Pasztet domowy: Taki, jak lubisz
Jasne, pasztet zawsze można kupić w pobliskim sklepie mięsnym. Tylko po co? W domowej wersji użyjesz takich przypraw, jakie lubisz najbardziej. Zyskasz też absolutną pewność, że w jego składzie nie pojawią się żadne sztuczne i niepotrzebne substancje. Przygotowując pasztet z mięsa i warzyw z rosołu, nie pozwolisz, by jakikolwiek produkt spożywczy się zmarnował. Pozytywne skutki mody na gotowanie z resztek odczuje nawet twój portfel! Co więcej, satysfakcja z własnoręcznie przygotowanej potrawy jest najlepszym ukoronowaniem każdego posiłku.
Jakie mięso nadaje się na pasztet?
Najpopularniejszym rodzajem rosołu jest drobiowy. Tuszka czy udka, których użyjesz do przygotowania wywaru, świetnie sprawdzą się jako główny składnik pasztetu. Jeśli jednak gustujesz w innych smakach, nic nie stoi na przeszkodzie, by pasztet z rosołu przyrządzić z mięsem wołowym, gęsim czy kaczym.
Warto wiedzieć: Jeśli obawiasz się, że mięso drobiowe będzie zbyt chude, pozwól sobie na urozmaicenie. Zrobienie pasztetu z mięsa z rosołu i wątróbki (np. drobiowej) nie zajmie dużo więcej czasu, a przyniesie naprawdę wyśmienite wrażenia smakowe. Przed przystąpieniem do pracy wystarczy podsmażyć wątróbkę na maśle wraz z cebulą i czosnkiem przez 10 minut. Po wystudzeniu połączysz ją z resztą składników.
Co zrobić z warzywami z rosołu?
Marchew, pietruszkę, seler, cebulę czy pora bez żadnych wątpliwości możesz wymieszać z mięsem. Dzięki nim nie tylko pozbywasz się problemu zagospodarowania warzywnych produktów, ale przede wszystkim pasztet zyskuje bogatszy smak oraz bardziej kremową konsystencję.
Jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu? Przepis krok po kroku
- Kiedy mięso ostygnie, oddziel je od kości i chrząstek. Jeśli używasz drobiu, nie pozbywaj się tłustej skóry. Ten element pozytywnie wpłynie na strukturę całego pasztetu.
- Sięgnij po warzywa, które również zostały po gotowaniu rosołu i wszystko razem przepuść przez maszynkę do mięsa. Na tym etapie dodaj także wątróbkę, jeśli z niej korzystasz.
- Masę wzbogać dwoma lub trzeba surowymi jajkami. Jeśli chcesz, by pasztet był delikatniejszy, z białek możesz ubić puszystą pianę i w takiej postaci dorzucić do pasztetu. Wsyp kilka łyżek bułki tartej.
- Dodaj przyprawy. Świetnie pasują sól, pieprz, majeranek i gałka muszkatołowa.
- Gdy już dokładnie wymieszasz wszystkie składniki, przełóż mięsno-warzywną kompozycję do wąskiej brytfanny. Nadawać się będzie typowa keksówka.
- Pieczenie pasztetu potrwa około godziny w piekarniku ustawionym na temperaturę 180°C.
Bądź szefem w swojej kuchni! Danie podawaj z pikantną musztardą lub chrzanem oraz kromką świeżego pieczywa.
Polecamy: