Jak zrobić prażone wiórki kokosowe?
Lubisz smak kokosu? Zajadasz się ciastami i deserami z kokosowym aromatem? Wobec tego prażone wiórki kokosowe uwiodą cię swym smakiem. Przygotowane na patelni, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, wiórki zachowują wspaniały kokosowy smak, ale są o wiele bardziej chrupiące. Świetnie sprawdzą się jako posypka do ciasta czy składnik dań z makaronem.
Prażone wiórki kokosowe z patelni
Najbardziej klasycznym sposobem przygotowania wiórek kokosowych jest ich prażenie na patelni. W tym celu roztop w naczyniu dwie łyżki masła, następnie wsyp dwie łyżki cukru i 13 dekagramów wiórek kokosowych. Całość smaż na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aby wiórki równomiernie się zrumieniły. Gdy zawartość patelni nabierze złotego koloru, to znak, że prażone wiórki kokosowe są gotowe.
Rada: jeśli nie zależy ci na słodkiej przekąsce, nie dodawaj do prażenia cukru.
Wiórki kokosowe prażone w piekarniku
Aby uprażyć wiórki kokosowe w piekarniku, przygotuj blaszkę i wyściel jej dno papierem pergaminowym. Następnie rozsyp równomiernie wiórki. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut, co jakiś czas mieszając wiórki, aby równomiernie się zrumieniły.
Jak zrobić prażone wiórki kokosowe w mikrofalówce?
Także kuchenkę mikrofalową możesz wykorzystać do przygotowania prażonych wiórek kokosowych. W tym celu wystarczy, że rozsypiesz cienką warstwę wiórek na talerzu kuchenki mikrofalowej. Ustaw urządzenie na wysoką temperaturę. Czas prażenie to około trzy minuty, choć w zależności od mocy kuchenki może być krótszy. Przygotowując prażone wiórki kokosowe w mikrofalówce, co 30 - 40 sekund należy przemieszać wiórki, aby równomiernie się uprażyły i nie przywarły do talerza.
Przygotowane w ten sposób prażone wiórki kokosowe świetnie sprawdzą się jako dodatek do makaronów i mięs. Ich słodka wersja jest wspaniałą posypką do ciast i ciasteczek. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.