Jak zrobić pyszną owsiankę bez grudek?
Owsianka kojarzy Ci się z szarą, nieapetyczną breją pełną grudek? Czas to zmienić. Skorzystaj z przepisu na pyszną, letnią owsiankę bez grudek i ciesz się wspaniałym smakiem sezonowych owoców. Twój talerz będzie pełen kolorów i smakowitych zapachów. Owsianka to niezwykle sycące śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień. Jak zrobić pyszną owsiankę bez grudek?
![Jak zrobić pyszną owsiankę bez grudek?](https://i.iplsc.com/000CMYSRCU6C6VX0-C322-F4.webp)
Jak zrobić pyszną owsiankę bez grudek? Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie
![Aby owsianka miała gładką fakturę, płatki namocz przynajmniej godzinę wcześniej](https://i.iplsc.com/000CMYSFC0YVJ2M3-C322-F4.webp)
Do przygotowania owsianki będziesz potrzebował zwykłych płatków owsianych. Aby Twoje danie miało idealną konsystencję bez grudek najlepiej połowę szklanki płatków owsianych namoczyć w szklance wody godzinę przed ich przyrządzaniem. Jeśli planujesz podać owsiankę na śniadanie, namocz płatki na noc. Rano włóż namoczone płatki do rondelka i zalej szklanką mleka. Jeśli wolisz rzadszą owsiankę, możesz dodać więcej mleka. Całość zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Do gotującej się owsianki dodaj łyżkę cukru lub miodu i gotuj jeszcze przez pięć minut, cały czas mieszając. Owsiankę przełóż do miseczki. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz wykorzystać błyskawiczne płatki owsiane, przygotowanie z nich śniadania jak sama nazwa wskazuje, będzie o wiele szybsze. Jednak nawet w tym przypadku nie należy zapominać o częstym mieszaniu owsianki. Na pytanie: Jak zrobić pyszną owsiankę bez grudek? Jedną z pierwszych odpowiedzi, jest: często ją mieszając.
Letnia owsianka z sezonowymi owocami
![Do letniej owsianki dodaj truskawki, maliny, jagody bądź porzeczki](https://i.iplsc.com/000CMYSMAQXGFUX5-C322-F4.webp)
Smak i wygląd owsianki będzie o wiele atrakcyjniejszy, a danie bogatsze w witaminy, jeśli dodasz do niego owoce. Do owsianki możesz dodać dowolne owoce. W sezonie letnim najlepsze będą pozbawione szypułek i pokrojone truskawki, maliny, czy borówki. Jesienią i zimą świetnie sprawdzą się jabłka z odrobiną cynamonu. Wystarczy umyć, a jeśli tego wymagają, obrać i pokroić owoce. Świeże owoce dodaj do owsianki po ugotowaniu. Dla aksamitnej konsystencji możesz dodać także 100 mililitrów jogurtu naturalnego.