Jak zrobić pyszną owsiankę bez grudek?

Owsianka kojarzy Ci się z szarą, nieapetyczną breją pełną grudek? Czas to zmienić. Skorzystaj z przepisu na pyszną, letnią owsiankę bez grudek i ciesz się wspaniałym smakiem sezonowych owoców. Twój talerz będzie pełen kolorów i smakowitych zapachów. Owsianka to niezwykle sycące śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień. Jak zrobić pyszną owsiankę bez grudek?

Jak zrobić pyszną owsiankę bez grudek?
Jak zrobić pyszną owsiankę bez grudek?123RF/PICSEL

Jak zrobić pyszną owsiankę bez grudek? Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie

Aby owsianka miała gładką fakturę, płatki namocz przynajmniej godzinę wcześniej
Aby owsianka miała gładką fakturę, płatki namocz przynajmniej godzinę wcześniej123RF/PICSEL

Do przygotowania owsianki będziesz potrzebował zwykłych płatków owsianych. Aby Twoje danie miało idealną konsystencję bez grudek najlepiej połowę szklanki płatków owsianych namoczyć w szklance wody godzinę przed ich przyrządzaniem. Jeśli planujesz podać owsiankę na śniadanie, namocz płatki na noc. Rano włóż namoczone płatki do rondelka i zalej szklanką mleka. Jeśli wolisz rzadszą owsiankę, możesz dodać więcej mleka. Całość zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Do gotującej się owsianki dodaj łyżkę cukru lub miodu i gotuj jeszcze przez pięć minut, cały czas mieszając. Owsiankę przełóż do miseczki. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz wykorzystać błyskawiczne płatki owsiane, przygotowanie z nich śniadania jak sama nazwa wskazuje, będzie o wiele szybsze. Jednak nawet w tym przypadku nie należy zapominać o częstym mieszaniu owsianki. Na pytanie: Jak zrobić pyszną owsiankę bez grudek? Jedną z pierwszych odpowiedzi, jest: często ją mieszając.

Letnia owsianka z sezonowymi owocami

Do letniej owsianki dodaj truskawki, maliny, jagody bądź porzeczki
Do letniej owsianki dodaj truskawki, maliny, jagody bądź porzeczki 123RF/PICSEL

Smak i wygląd owsianki będzie o wiele atrakcyjniejszy, a danie bogatsze w witaminy, jeśli dodasz do niego owoce. Do owsianki możesz dodać dowolne owoce. W sezonie letnim najlepsze będą pozbawione szypułek i pokrojone truskawki, maliny, czy borówki. Jesienią i zimą świetnie sprawdzą się jabłka z odrobiną cynamonu. Wystarczy umyć, a jeśli tego wymagają, obrać i pokroić owoce. Świeże owoce dodaj do owsianki po ugotowaniu. Dla aksamitnej konsystencji możesz dodać także 100 mililitrów jogurtu naturalnego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas