Jak zrobić schab, aby był soczysty? Idealny patent na święta Bożego Narodzenia

Pieczona wieprzowina smakuje doskonale na ciepło i na zimno
Pieczona wieprzowina smakuje doskonale na ciepło i na zimno123RF/PICSEL

Gotowanie zaczyna się w sklepie

  • Najlepiej jest kupować mięso na wagę. Owijane folią na plastikowych tackach, dostępne zazwyczaj w dużych marketach, często bywa wielokrotnie mrożone i rozmrażane. Rozpoznamy to na podstawie sporej ilości wody, jaka wypływa spod mięsa.
  • Dobry schab charakteryzuje się jasnoróżową barwą. Zbyt blady lub ciemny nie będzie zapowiedzią udanej uczty. Może za to okazać się twardy i suchy, więc nawet najlepsze dodatki nie uratują takiego kawałka.
  • Wybierajmy porcje, na których da się zauważyć niewielką warstwę tłuszczu, mierzącą około dwóch lub trzech milimetrów. Podczas obróbki termicznej będzie stanowić ona ochronę dla mięsa przed nadmiernym wysuszeniem.
  • Suche i przebarwione brzegi mięsa to jednoznaczna oznaka tego, że schab nie jest już pierwszej świeżości. Taki produkt to strata pieniędzy i czasu spędzonego w kuchni.
Schab z morelami na kanapkiInteria KulinariaInteria Kulinaria

Marynowanie to podstawa przepisu na schab

  • rozmaryn
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • cząber
  • czosnek
  • czarny pieprz
Podczas obchodów Bożego Narodzenia nie przygotowuj pospolitych kotletów
Podczas obchodów Bożego Narodzenia nie przygotowuj pospolitych kotletów123RF/PICSEL

Obsmażanie mięsa: Po co to robić?

Jak upiec schab?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?