Jak zrobić schab, aby był soczysty? Idealny patent na święta Bożego Narodzenia

Schab pieczony to kapitalny pomysł na to, jak pospolitą wieprzowinę zamienić w wyśmienitą potrawę. Odpowiednio przyrządzony może wystąpić w charakterze dania głównego podczas uroczystego obiadu świątecznego. O czym trzeba pamiętać podczas kulinarnych manewrów? Jak upiec schab, żeby był soczysty i rozpływał się w ustach? Wszystkie najważniejsze informacje znajdziesz w naszym poradniku.

Pieczona wieprzowina smakuje doskonale na ciepło i na zimno
Pieczona wieprzowina smakuje doskonale na ciepło i na zimno123RF/PICSEL

Gotowanie zaczyna się w sklepie

Zgadza się. Zanim wejdziemy do kuchni, by przyrządzić popisowe danie, musimy wiedzieć, jak poradzić sobie podczas zakupów. Sklepy kuszą nas różnymi promocjami i okazyjnymi ofertami, ale trzeba wziąć pod uwagę, że wyjątkowo niska cena może wiązać się z marną jakością mięsa. Jak wybrać dobry schab?

  • Najlepiej jest kupować mięso na wagę. Owijane folią na plastikowych tackach, dostępne zazwyczaj w dużych marketach, często bywa wielokrotnie mrożone i rozmrażane. Rozpoznamy to na podstawie sporej ilości wody, jaka wypływa spod mięsa.

  • Dobry schab charakteryzuje się jasnoróżową barwą. Zbyt blady lub ciemny nie będzie zapowiedzią udanej uczty. Może za to okazać się twardy i suchy, więc nawet najlepsze dodatki nie uratują takiego kawałka.

  • Wybierajmy porcje, na których da się zauważyć niewielką warstwę tłuszczu, mierzącą około dwóch lub trzech milimetrów. Podczas obróbki termicznej będzie stanowić ona ochronę dla mięsa przed nadmiernym wysuszeniem.

  • Suche i przebarwione brzegi mięsa to jednoznaczna oznaka tego, że schab nie jest już pierwszej świeżości. Taki produkt to strata pieniędzy i czasu spędzonego w kuchni.
Schab z morelami na kanapkiInteria Kulinaria

Marynowanie to podstawa przepisu na schab

Każdy pomysł na schab musi obejmować wcześniejsze zamarynowanie. To kwestia nie tylko przyprawienia, ale przede wszystkim zmiękczenia mięsnych włókien. Od tego właśnie zależy soczystość gotowego dania. Kiedy marynować schab? Powinien spędzić w zalewie co najmniej kilkanaście godzin. Dobrze jest przygotować go dzień wcześniej i pozwolić marynować się przez całą noc.

Czego nie powinno zabraknąć w marynacie do schabu? Podstawą powinien być olej z dodatkiem soli, cukru oraz obowiązkowego kwaśnego składnika - najczęściej soku z cytryny. Jeśli chodzi o przyprawy, do wieprzowiny najlepiej pasują:

  • rozmaryn
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • cząber
  • czosnek
  • czarny pieprz
Podczas obchodów Bożego Narodzenia nie przygotowuj pospolitych kotletów
Podczas obchodów Bożego Narodzenia nie przygotowuj pospolitych kotletów123RF/PICSEL

Obsmażanie mięsa: Po co to robić?

Gdy uznamy, że schab spędził w marynacie wystarczającą ilość czasu, wyjmujemy go z lodówki godzinę przed planowaną obróbką. Potraktowanie go wysoką temperaturą tuż po wyjęciu z warunków chłodniczych może skutkować tym, że na talerzach mięso okaże się twarde.

Nadmiar marynaty usuwamy i rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Pozwoli to na zamknięcie mięsnych soków i smaków wewnątrz schabu. To podstawa, gdy chcemy cieszyć się soczystym posiłkiem.

Jak upiec schab?

Mimo że wieprzowina kojarzona jest raczej z tłustym mięsem, schab należy do jej najchudszych części. Nawet jeśli nasz kawałek ma niewielkie fragmenty tłuszczu, przed pieczeniem warto owinąć go plastrami boczku lub słoniny. Dzięki tym dodatkom schab nie wyschnie podczas pieczenia. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Bardzo dobrym pomysłem jest pieczenie schabu w rękawie, który również stanowi ochronę przed utratą wilgotności. Jeśli z niego nie korzystamy, naczynie z mięsem należy przykryć.

Jak długo i w jakiej temperaturze piec schab? Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180°C i pieczemy przez 45-55 minut. Choć aromat wydobywający się z pieca może jeszcze bardziej pobudzić nasz apetyt, powinniśmy wstrzymać się z degustacją. Pozwólmy mięsu "odpocząć" przez dodatkowe 10 minut, by wszystkie soki rozprowadziły się po mięsie równomiernie. Schab będzie miękki, soczysty i aromatyczny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas