Jak zrobić sernik z dżemem malinowym?

Sernik każdy zna i lubi. Jest wiele rodzajów serników, są i te robione na zimno. Nikomu nie trzeba go przedstawiać. My mamy przepis na prosty i łatwy sernik na kruchym spodzie. Pod płaszczykiem dżemu malinowego będzie smakował wyśmienicie. Poznaj nasz bajecznie prosty przepis.

sernik z dzemem
sernik z dzemem© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

    • Spód ciasta
    • 250g herbatników maślanych
  • 120g masła
  • 1 łyżka cukru

  • Masa serowa
  • 900g sera śmietankowego
  • 3 jajka
  • 250g cukru
  • olejek waniliowy

  • Sos
  • dżem malinowy
  • cytryna
  • sernik kruchy spód
    © Photogenica

    Rozgrzej piekarnik do 180st C. W robocie kuchennym przygotowujemy spód sernika. Wsypujemy ciastka, cukier i rozpuszczone masło. Jeżeli nie posiadasz robota kuchennego, wsyp ciastka do worka foliowego i zgnieć na drobno. Przesyp do miski dodaj masło i cukier, ugniataj palcami. Wyłóż herbatnikami spód foremki i włóż do lodówki przynajmniej na 20 minut.

    masa serowa
    © Photogenica

    W innej misce połącz ze sobą ser, jajka, cukier, olejek waniliowy i zamieszaj dobrze. Krem będzie bardzo luźny. Zalej spód ciasta serowym kremem i piecz przez 40-60 minut w zależności od piekarnika. Sprawdź suchość sera drewnianym patyczkiem.

    sernik z dżemem
    © Photogenica

    Jeżeli sernik będzie gotowy wyjmij go z piekarnika. Gdy sernik ostygnie rozsmaruj dżem malinowy na wierzchu sernika. Możesz skropić odrobiną cytryny. Włóż sernik do lodówki na 10-12 godzin.

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas