Jak zrobić sernik z dżemem malinowym?
Sernik każdy zna i lubi. Jest wiele rodzajów serników, są i te robione na zimno. Nikomu nie trzeba go przedstawiać. My mamy przepis na prosty i łatwy sernik na kruchym spodzie. Pod płaszczykiem dżemu malinowego będzie smakował wyśmienicie. Poznaj nasz bajecznie prosty przepis.
Rzeczy, których potrzebujesz
- Spód ciasta
- 250g herbatników maślanych
- 120g masła
- 1 łyżka cukru
Masa serowa- 900g sera śmietankowego
- 3 jajka
- 250g cukru
- olejek waniliowy
Sos- dżem malinowy
- cytryna
Rozgrzej piekarnik do 180st C. W robocie kuchennym przygotowujemy spód sernika. Wsypujemy ciastka, cukier i rozpuszczone masło. Jeżeli nie posiadasz robota kuchennego, wsyp ciastka do worka foliowego i zgnieć na drobno. Przesyp do miski dodaj masło i cukier, ugniataj palcami. Wyłóż herbatnikami spód foremki i włóż do lodówki przynajmniej na 20 minut.
W innej misce połącz ze sobą ser, jajka, cukier, olejek waniliowy i zamieszaj dobrze. Krem będzie bardzo luźny. Zalej spód ciasta serowym kremem i piecz przez 40-60 minut w zależności od piekarnika. Sprawdź suchość sera drewnianym patyczkiem.
Jeżeli sernik będzie gotowy wyjmij go z piekarnika. Gdy sernik ostygnie rozsmaruj dżem malinowy na wierzchu sernika. Możesz skropić odrobiną cytryny. Włóż sernik do lodówki na 10-12 godzin.