Jak zrobić shake truskawkowy?
Shake truskawkowy to jeden z najpopularniejszych i najpyszniejszych owocowych koktajli. Jest nie tylko smaczny, pożywny i orzeźwiający, ale też stanowi bogate źródło wartości odżywczych. Truskawki obfitują w witaminy, minerały i inne substancje, dzięki którym mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Korzystnie oddziałują na serce, gdyż obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Ponadto wzmacniają odporność i regulują pracę układu pokarmowego. Pomagają oczyścić organizm z toksyn i mogą przyspieszyć proces odchudzania. Warto więc sięgać po shake truskawkowy, zwłaszcza że jego przygotowanie jest niezwykle proste. Można zrobić go w wersji klasycznej, wegańskiej lub fit. Oto sprawdzone przepisy.
Właściwości shake’u truskawkowego
Shake truskawkowy to pyszny i orzeźwiający koktajl mleczny, który ma wiele wartości odżywczych. Truskawki obfitują w witaminę C, więc mają niezwykle korzystny wpływ na układ odpornościowy. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają również witaminę E i antyoksydanty, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się skóry i zapewniają młody wygląd. W truskawkach znajdują się tez praktycznie wszystkie mikroelementy, głównie potas, magnez, żelazo, wapń czy fosfor. Owoce te działają krwiotwórczo i zasadotwórczo, obniżają także poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego. Świetnie też wpływają na przemianę materii, działają moczopędnie oraz oczyszczają jelita ze złogów i toksyn. Mogą także wspomóc walkę ze zbędnymi kilogramami, zwłaszcza że są niskokaloryczne (32 kcal na 100 g) i mają niski indeks glikemiczny. Mogą być spożywane również przez cukrzyków.
Klasyczny shake truskawkowy
Przepis na klasyczny shake truskawkowy jest niezwykle prosty. Głównym składnikiem są oczywiście truskawki – można zarówno użyć świeżych, jak i mrożonych. Najlepszą porą na zdobycie smacznych, w pełni dojrzałych owoców jest oczywiście lato, ale shake truskawkowy może być też z powodzeniem spożywany w okresie jesienno-zimowym. Mrożone owoce zachowują bowiem większość swoich wartości odżywczych. Do przygotowania shake’a potrzebujemy 250 g truskawek, dwie łyżki cukru pudru, szklankę mleka i 3-4 łyżki lodów o ulubionym smaku, np. truskawkowym, waniliowym czy śmietankowym. Truskawki wrzucamy do blendera, zalewamy mlekiem i miksujemy, aż owoce będą rozdrobnione. Do koktajlu można dodać opcjonalnie łyżkę mleka w proszku, by miał bardziej kremowy smak. Po przelaniu do szklanek i odstawieniu na pół godziny do lodówki shake jest już gotowy do wypicia.
Wegański shake truskawkowy
Shake truskawkowy może być też podawany w wersji dla wegan. Przygotowuje się go wtedy na bazie mleka kokosowego. W blenderze należy zmiksować ze sobą szklankę truskawek, pół szklanki mleka kokosowego, łyżkę miodu lub syropu z agawy oraz opcjonalnie łyżkę wody różanej. Taki koktajl jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy.
Shake truskawkowy w wersji fit
Warto również wypróbować prosty przepis na shake truskawkowy w wersji fit. Zamiast mleka należy użyć jogurtu naturalnego, który poprawia perystaltykę jelit, wymiata z nich złogi jak miotełka i wspiera mikroflorę jelitową. W połączeniu z truskawkami jeszcze lepiej działa na trawienie. Do blendera wrzucamy 200 g truskawek, 200 ml jogurtu naturalnego i dwie łyżeczki cukru wanilinowego. Składniki wystarczy zmiksować na wysokich obrotach i shake jest już gotowy.