Jak zrobić słodką przekąskę z jabłkami?
Batoniki z jabłkami są słodkie i smaczne, idealne na chłodne, zimowe dni. Nawet jeśli nie jesteś fanką jabłek na pewno przypadną ci do gustu.
Ciasto:
1 szklanka miękkiego masła
½ szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 i ¼ szklanki mąki orkiszowej
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem, posmaruj tłuszczem. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii i mąkę. Wymieszaj. Wyłóż blaszkę ciastem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 12-15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw. Nie wyłączaj piekarnika.
Nadzienie:
8 szklanek cienko pokrojonych w plasterki jabłek
¼ filiżanki brązowego cukru
¼ szklanki mąki orkiszowej
Podczas gdy ciasto się piecze przygotuj jabłka. W dużej misce wymieszaj jabłka, mąkę i cukier. Ułóż jabłka na upieczonym cieście.
Posypka:
½ szklanki brązowego cukru
1 i ½ szklanki mąki orkiszowej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
2/3 kostki masła
Masło posiekaj na małe kawałki. Wszystkie składniki umieść w misce i siekaj nożem. Przełóż kruszonkę na jabłka. Piecz przez 45 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź. Wyjmij z blaszki i pokrój w paski. Każdy kawałek możesz owinąć pergaminem.