Jak zrobić słodką przekąskę z jabłkami?

Batoniki z jabłkami są słodkie i smaczne, idealne na chłodne, zimowe dni. Nawet jeśli nie jesteś fanką jabłek na pewno przypadną ci do gustu.

jabłkowe przekąski
jabłkowe przekąski© Photogenica

Ciasto:

cukier z masłem
© Photogenica

1 szklanka miękkiego masła

½ szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 i ¼ szklanki mąki orkiszowej

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem, posmaruj tłuszczem. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii i mąkę. Wymieszaj. Wyłóż blaszkę ciastem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 12-15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw. Nie wyłączaj piekarnika.

Nadzienie:

jabłka
© Photogenica

8 szklanek cienko pokrojonych w plasterki jabłek

¼ filiżanki brązowego cukru

¼ szklanki mąki orkiszowej

Podczas gdy ciasto się piecze przygotuj jabłka. W dużej misce wymieszaj jabłka, mąkę i cukier. Ułóż jabłka na upieczonym cieście.

Posypka:

jabłkowe batoniki
© Photogenica

½ szklanki brązowego cukru

1 i ½ szklanki mąki orkiszowej

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka soli

2/3 kostki masła

Masło posiekaj na małe kawałki. Wszystkie składniki umieść w misce i siekaj nożem. Przełóż kruszonkę na jabłka. Piecz przez 45 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź. Wyjmij z blaszki i pokrój w paski. Każdy kawałek możesz owinąć pergaminem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas