Jak zrobić sos winegret do sałatek?
Sos winegret to uniwersalny dodatek do różnych sałatek, który nadaje im wyjątkowego i wyrazistego smaku. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, kluczowe są tutaj proporcje. Pochodzący z kuchni francuskiej sos nadaje się jako marynata do mięs, owoców morza oraz dodatek do różnych warzyw. Warto dodawać go do potraw, ponieważ zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega, które mogą chronić układ krążenia i poprawiają przemianę materii. To również bogate źródło witaminy C – naturalnego przeciwutleniacza, który poprawia odporność i chroni komórki przed nadmiernym starzeniem się organizmu. Jak przygotować sos winegret?
Potrzebne składniki
Do przygotowania klasycznego sosu winegret niezbędna jest dobrej jakości oliwa oraz ocet winny i przyprawy, takie jak sól i pieprz. Do miseczki należy wlać dwie łyżki octu oraz przyprawy do smaku, a następnie dodać trzy łyżki oliwy. Całość trzeba dokładnie wymieszać i delikatnie ubić do całkowitego połącznia się składników.
Jak podawać?
Sos winegret do sałatek można przyrządzić wcześniej. Dopiero przed serwowaniem posiłku należy polać sosem warzywa oraz dokładnie wymieszać. Winegret można wzbogacać różnymi dodatkami. Doskonale komponuje się np. z estragonem, natką pietruszki czy szczypiorkiem. Opcjonalnie można zastąpić ocet sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Winegret może również zawierać ostrą musztardę i czosnek. W takich przypadkach warto go zastosować do różnych marynat lub podawać z wędlinami.
Właściwości sosu winegret
Sos nie tylko poprawia smak sałatek, ale wykazuje się działaniem prozdrowotnym. Jego podstawa, czyli oliwa, jest bogatym źródłem witamin E oraz A, które poprawiają kondycję skóry. Ułatwiają procesy jej regeneracji, a także powstrzymują procesy tworzenia się nowych zmarszczek. Jednak najważniejsze są obecne w niej nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Są niezbędne dla zachowania pełnego zdrowia, bowiem mogą likwidować stany zapalne, obniżać ciśnienie tętnicze krwi, a także przyspieszyć metabolizm.