Jak zrobić spaghetti z makaronem z cukinii?

Włoska kuchnia przebojem podbiła podniebienia smakoszy na całym świecie. Przede wszystkim dlatego, że charakteryzuje ją prostota. Klasyczne dania można przygotować w kilka chwil i nie wymagają wielkiego doświadczenia w kuchni. Jednym z nich jest spaghetti, czyli makaron podawany z aromatycznym pomidorowym sosem z dodatkiem świeżych ziół. Niestety, jest on źródłem węglowodanów, które mogą przyczynić się do powstawania nadwagi i otyłości. Poza tym makaron może zawierać gluten, który jest silnym alergenem. Na szczęście w łatwy sposób można go zastąpić zdrowszą alternatywą, czyli cukinią, która zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. Jak zrobić spaghetti z makaronem z cukinii?

Makaron z cukinii
Makaron z cukinii ©123RF/PICSEL
Szybka przekąska - warkocz z cukiniąInteria Kulinaria

Makaron z cukinii: Jakie ma właściwości?

Makaron z cukinii
©123RF/PICSEL

Makaron z cukinii to idealne rozwiązanie dla osób, które są na diecie wegańskiej oraz bezglutenowej. Cukinia zawiera witaminy (C, K i z grupy B), a także minerały (potas, magnez i żelazo). Zapobiega zakwaszeniu organizmu i wspiera procesy odchudzania oraz ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, dlatego bez obaw mogą jeść ją osoby chore na cukrzycę. Ale to nie koniec właściwości tego warzywa, bowiem cukinia może zapobiegać rozwojowi choroby wrzodowej żołądka, a także wspierać proces krzepliwości krwi i prawidłową pracę mózgu.

Jak zrobić makaron z cukinii?

Makaron z cukinii
©123RF/PICSEL

Makaron z cukinii można przygotować w łatwy sposób. Potrzebne będą obieraczki do warzyw typu Julienne (można je kupić za kilka złotych) lub spiralizer (jego cena jest wyższa). Idealnym rozwiązaniem jest również użycie robota kuchennego z odpowiednimi końcówkami. Aby wyszedł wyśmienity makaron, należy wybrać długie i niezbyt grube warzywa. Wcześniej trzeba ja dokładnie umyć oraz usunąć końcówki z obu stron. Nie jest wymagane obieranie cukinii, ponieważ ta dostępna w sklepach ma miękką skórkę.

Makaron z cukinii bez urządzeń

Cukinia z warzywami
©123RF/PICSEL

Jeśli ktoś nie ma pod ręką obieraczek do warzyw i robota kuchennego, nie musi obchodzić się smakiem. Do przygotowania makaronu z cukinii wystarczy jedynie ostry nóż kuchenny albo zwykła obieraczka do warzyw. Umytą cukinię trzeba przekroić wzdłuż na długie paski, a następnie na mniejsze części, które będą przypominały makaron. Przed podaniem można całość zblanszować, czyli wrzucić do wrzącej wody na dwie minuty, a następnie odcedzić. Tak przygotowana cukinia może być serwowana z klasycznym sosem pomidorowym, ale również z innymi: grzybowym, a nawet mięsnym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas