Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?

Jeśli w domowych spiżarniach został nam słoik domowej kiszonej kapusty, to nie warto odwlekać jego spożytkowania. Wystarczy przyrządzić z niej surówkę, która nie dość, że będzie idealnym dodatkiem do obiadu, to także dostarczy solidną dawkę cennych substancji, które z całą pewnością przysłużą się zdrowiu! Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Przekonajmy się!

Surówka z kiszonej kapusty jest banalna w wykonaniu. Zimą jest na wagę złota!
Surówka z kiszonej kapusty jest banalna w wykonaniu. Zimą jest na wagę złota!123RF/PICSEL

Kiszona kapusta: Idealna na zimę!

Jeśli posiadamy w domu choć jeden słoik kiszonej kapusty, to przygotowanie z niej surówki, to dopiero połowa sukcesu. Ona świetnie się sprawdzi z dodatkami, ale zanim przedstawimy nasze propozycje, warto surowiec przygotować. Aby surówka z kiszonej kapusty była idealna, trzeba sprawdzić, jak nasza domowa kiszonka smakuje. Jeśli jej aromatowi nie możemy niczego zarzucić, warto go wyciągnąć ją wyciągnąć ze słoika. Gdy jej smak nie za bardzo nam odpowiada, np. jest zbyt kwaśny, wystarczy przepłukać ją pod wodą. 

Uwaga: Nie wolno wylewać soku z kiszonej kapusty, ponieważ ma on bardzo cenne właściwości.

Najprostsza surówka z kiszonej kapusty

Kiszona kapusta jest za kwaśna? Wystarczy opłukać ją pod wodą
Kiszona kapusta jest za kwaśna? Wystarczy opłukać ją pod wodą

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Wystarczy do naszej kiszonki dodać startą marchewkę i jabłko, a także dla wielbicieli ostrzejszych smaków: zieloną część pora! Składniki można wymieszać i doprawić do smaku pieprzem albo sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Do surówki z kiszonej kapusty idealnie komponuje się również posiekana natka pietruszki, która ożywi kolorystycznie nasz dodatek do przepysznego obiadu.

Jednak nie wolno dodawać do surówki soli! Dlaczego? Kiszona kapusta sama w sobie jest słona, więc dodatek tej przyprawy nie jest wskazany. Jak wiadomo sól jest bardzo groźna dla naszego układu krążenia, co sprzyja powstawaniu groźnych chorób serca.

Surówka na zdrowie!

Nikogo specjalnie nie trzeba przekonywać, że surówka za kapusty kiszonej jest bardzo zdrowa. Niech niedowiarków przekonają fakty! Witamina C wzmacnia żyły, usuwa toksyny i podkręca odporność. Zawarte w niej żelazo to ratunek przed anemią, a powstałe podczas fermentacji bakterie mlekowe wspierają pracę jelit. A tak naprawdę, to tylko część z obecnych w produkcie prozdrowotnych substancji.

A co zrobić z pozostałym sokiem z kiszonej kapusty? Najlepiej wypić, bo nie dość, że zawiera wszystko to, co kapusta, to jeszcze pomoże poprawić trawienie, oczyścić organizm z toksyn, a także odciążyć wątrobę i nerki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas