Jak zrobić szybki sorbet z arbuza?

W gorące upalne dni najbardziej poszukujemy chłodu i czegoś co ugasi pragnienie. Arbuz to doskonały owoc na letnie upały. Zawiera wiele wody, co za tym idzie świetnie nawadnia i gasi pragnienie. Szukasz zdrowego, niskokalorycznego deseru? Proponujemy sorbet z arbuza. Doskonale zimny i słodki. W dalszej części artykułu poznasz tajniki jego przygotowania.

sorbet arbuzowy
sorbet arbuzowy© Photogenica
sorbet arbuz
© Photogenica

Do przygotowania sorbetu potrzebujemy:

  • 1/2 arbuza, bez pestek, skrojonego w małe cząstki
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny

Cząstki arbuza wkładamy na noc do zamrażarki.

sorbet z arbuza
© Photogenica

Przekładamy zamrożonego arbuza do blendera lub robota kuchennego. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny. Blendujemy arbuza na gładką masę. Jeśli jest to konieczne dodajemy więcej soku. Gdy konsystencja sorbetu będzie gładka, przekładamy do miseczek podajemy i zajadamy.

sorbet arbuz
© Photogenica

Arbuz jest cudownie zdrowym owocem. Zawiera wiele wody, wystarczająco by nawodnić organizm. Znajdziemy w nim również witaminę C, A oraz B6. Doskonały owoc na upalne dni, gdy jesteśmy bardzo spragnieni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas