Jak zrobić wegański gulasz?
Wegański gulasz z ziemniakami jest wzorowany na klasycznej wersji gulaszu wołowego tylko bez zawartości mięsa. Doskonały smak zapewnia mu dodatek czerwonego wina i pomidorów. Jest niezwykle zdrowy i sycący o niskiej zawartości tłuszczu.
Składniki:
4 i ½ szklanki bulionu warzywnego
1 bardzo duża cebula posiekana
5 dużych posiekanych ząbków czosnku
1 szklanka pokrojonej w plasterki marchewki
¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina
1 kg ziemniaków
1 szklanka purre z pomidorów
2 i ½ suszonych ziół włoskich
2 łyżeczki morskiej soli
½ czarnego pieprzu
świeży rozmaryn i tymianek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do garnka wlej 1 szklankę bulionu dodaj czosnek, cebulę i marchew. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj wino i dobrze wymieszaj. Gotuj przez kolejne 5 minut. Umyj dokładnie ziemniaki i pokrój na 3-centymetrowe kawałki. Nie obieraj ziemniaków ze skórki.
Dodaj resztę bulionu, ziemniaki, purre z pomidorów, włoskie zioła. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś 30-45 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Mieszaj gulasz od czasu do czasu i pilnuj, żeby warzywa się nie rozgotowały. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj rozmaryn i tymianek.