Jak zrobić wegański mus orzechowo-kawowy?
Jeśli wcześniej nie robiłaś domowego masła orzechowego musisz wypróbować ten przepis. Większość gotowych produktów zawiera niepotrzebne składniki takie jak np. olej palmowy. Robiąc masło samodzielnie kontrolujesz ilość i jakość dodanych składników. Poza tym zapach prażonych orzechów może wypełnić twój dom niesamowitym zapachem. Masło z orzechów laskowych zawiera mnóstwo dobrych tłuszczy, które są niezmiernie ważne by utrzymać zdrowie fizyczne i psychiczne.
Kawa, to poza masłem orzechowym, kolejny składnik musu, która z orzechami laskowymi tworzy magiczną kombinację. Mus jest słodki i kremowy z bogatą orzechową głębią oraz delikatną karmelową nutą z cukru kokosowego. Lekkość musu zapewnia tofu, które jest jego bazą. Nie martw się o smak, jeśli wykorzystanie tofu jest dla Ciebie dziwne. Mus najlepiej podawać z plasterkami bananów i posiekanymi prażonymi orzechami laskowymi. Jest to bardzo prosty, bardzo zdrowy i nieziemsko pyszny deser.
Składniki
200 g tofu
¼ szklanki pieczonego masła z orzechów laskowych
¼ szklanki cukru kokosowego
1 łyżka syropu klonowego ( jeśli lubisz słodkie desery możesz dodać więcej)
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Dekoracja
prażone orzechy laskowe, grubo siekanie
1 pokrojony w plasterki dojrzały banan
Wykonanie
Masło z orzechów laskowych
Rozgrzej piekarnik do 190 C, rozłóż orzechy laskowe na brytfance i zapiekaj przez około 10 min. Wyjmij z piekarnika i owiń ściereczką, pocieraj je nią energicznie, a następnie pozostaw zawinięte przez około 30 minut. W ten sposób usuniesz maksymalnie dużo skórek. Obrane orzechy umieść w malakserze z dużą szczyptą soli i miksuj przez około 10 minut na gładką masę.
Mus
Wszystkie składniki z przepisu na mus umieść w malakserze lub blenderze i miksuj, aż masa będzie gładka. Wlej do miski i wstaw do lodówki na około godzinę. Gdy mus stężeje przełóż go do szklanek i podawaj z plasterkami banana i prażonymi orzechami kokosowymi.