Jak zrobić zakwas na żurek?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Zakwas na żur zacznij przygotowywać tydzień wcześniej
Zakwas na żur zacznij przygotowywać tydzień wcześniej 123RF/PICSEL

Czym jest zakwas na żurek?

Składniki na zakwas

Zakwas na żur podkreśla smak i aromat dania
Zakwas na żur podkreśla smak i aromat dania123RF/PICSEL
  • 0,5 letniej przegotowanej wody,
  • 6 łyżek razowej mąki żytniej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania

  1. Do słoika wsyp mąkę i pomału dolewaj wodę. Cały czas mieszaj składniki łyżką, tak aby nie powstały grudy.
  2. Następnie obierz ząbki czosnku i zgnieć je za pomocą praski, potem wrzuć do słoika. Dołóż też ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz.
  3. Całość dokładnie zamieszaj, potem przykryj naczynie gazą i nałóż gumkę recepturkę. Słój odstaw w ciepłe i suche miejsce.
Jak zrobić zakwas na żur?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Proces fermentacji i gotowanie zakwasu

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na