Jaki soczek dla maluszka?
Powszechnie utarło się, że soczki są pełne witamin i doskonale służą dzieciom. Ale czy każdy napój kupiony w sklepie lub przyrządzony w domu jest dla malucha równie zdrowy? Niekoniecznie.
Dlatego przed napełnieniem kubeczka niemowlęcia warto się dobrze zastanowić, jaki sok będzie dla malca najlepszy.
● Klarowny czy przecierowy?
Faworytem specjalistów żywienia jest napój przecierowy, który zawiera cząsteczki owoców. Dzięki temu nie brak w nim błonnika, regulującego pracę przewodu pokarmowego.
Poza tym gęsty sok z miąższem jest dla dziecka sycący. Dlatego warto go zabierać ze sobą np. na spacer czy w gości. Jeśli pobyt poza domem się przedłuży, porcja napoju może zastąpić małą przekąskę.
Jednak warto doceniać również sok klarowny. W procesie produkcji zostaje on oczyszczony z miąższu. W efekcie jest rzadszy i świetnie gasi pragnienie.
● Warzywny czy owocowy?
Przysmaki z jarzyn zawierają mniej cukru niż te owocowe. Dlatego dzieciom w 1. roku życia warto podawać nie tylko przeznaczone dla niemowląt soczki na bazie jabłka czy gruszki, ale także marchewkowe.
Za to napojów z innych warzyw lepiej nie wprowadzać wcześniej niż po 1. urodzinach. Mają dość wytrawny smak, więc maluch raczej by ich nie zaakceptował.
● Ze sklepu czy własnej roboty?
Domowy sok dla bobasa powinno się robić z owoców hodowanych ekologicznie - bez sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Jeśli nie mamy takich pod ręką, lepiej skorzystać z gotowych soczków dla niemowląt i dzieci.
Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka