Jakie przyprawy do wołowiny? Dzięki nim mięso jest soczyste i aromatyczne

Jak przyrządzić wołowinę, by smakowała wyśmienicie?
Jak przyrządzić wołowinę, by smakowała wyśmienicie?123RF/PICSEL
  • Wołowina uchodzi za mięso trudne w obróbce. Mimo to nie powinna nikogo onieśmielać - kluczowe jest poznanie tajników jej przygotowania.
  • Ważny jest każdy etap. Od zakupów, poprzez przyprawianie, aż do krojenia tuż przed podaniem.
  • Trzeba pamiętać, że mięso nie lubi długiego smażenia. Większą cierpliwością trzeba wykazać się, jeśli zamierzamy podać wołowinę duszoną.

Jak rozpoznać wołowinę dobrej jakości?

Przyrządzanie steków z antrykotu wołowegoInteria KulinariaInteria Kulinaria
  • Kolor mięsa: Świeża wołowina charakteryzuje się głęboką, intensywnie czerwoną barwą. Może ciemnieć pod wpływem kontaktu z tlenem, lecz nie pozbawia to jej walorów smakowych. Uważać trzeba jednak na wołowinę bardzo ciemną i z brązowawymi plamami. Z kolei kolor tłuszczu powinien mieć jasny, kremowy odcień.
  • Zapach wołowiny: Mięso pachnie dość intensywnie, więc to nie powinno nas dziwić. Niepokojącym sygnałem są jednak kwaskowate nuty zapachowe, które świadczą o tym, że wołowina nie jest już świeża.
  • Struktura mięsa wołowego: Wybieraj wyłącznie porcje sprężyste, błyszczące i wilgotne. Jeśli masz taką możliwość, spróbuj delikatnie nacisnąć mięso w jednym miejscu. Jeśli wróci do poprzedniego kształtu, możesz z pełnym przekonaniem zabrać je ze sobą do domu.
  • Mięso marmurkowate: Najlepsze efekty kulinarne uzyskasz z kawałków, w których mięso jest w naturalny sposób "przełożone" kawałkami jasnego tłuszczu. Dzięki temu gotowe dania wychodzą idealnie soczyste.

Czym przyprawiać wołowinę?

Wybierz zestaw przypraw dopasowany do twoich upodobań
Wybierz zestaw przypraw dopasowany do twoich upodobań123RF/PICSEL

Dlaczego wołowina jest twarda?

Zobacz również:

    • Znajdź czas na marynowanie mięsa. Kompozycja ziół i przypraw z olejem i kwaśnymi składnikami (np. octem) nadaje nie tylko głęboki smak i aromat, ale też skutecznie zmiękcza mięsne włókna.
    • Wołowiny nie należy rozbijać tłuczkiem! Przed planowaną obróbką pokrój ją na kawałki pożądanej grubości.
    • Jeśli decydujesz się na smażenie wołowiny, pamiętaj, że nie powinno ono trwać zbyt długo. Przyjmuje się, że zajmuje to nie więcej, niż kilka minut z każdej strony. Mięsne porcje układaj na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
    • Gdy masz ochotę na gotowaną albo duszoną wołowinę, musisz z kolei zarezerwować nawet kilka godzin. Powolna obróbka na niewielkim ogniu sprawia, że mięso staje się miękkie i finalnie rozpływa się w ustach.
    • Jesteś na finiszu i zostało ci już tylko pokrojenie mięsa? Nie trać czujności, tu też łatwo o błędy! Nóż musi być porządnie naostrzony, by nie szarpać delikatnej wołowiny. Dziel ją zawsze w poprzek włókien.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?