Jakie ryby dla malca?
Chcę podać dziecku rybę. Dużo słyszałam o tym, że najzdrowsze są morskie, ale nie wiem, jakie konkretnie. Czego podczas zakupów powinnam szukać w sklepie?
Tłuste ryby morskie rzeczywiście są doskonałym źródłem jodu, witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych do rozwoju układu nerwowego i siatkówki oka.
Najbardziej wskazane są ryby z łowisk dalekomorskich i zimnych mórz północnych.
Z kolei do najmniej polecanych - ze względu na ryzyko skażenia chemicznego - należą ryby bałtyckie i hodowlane (m.in. panga czy tilapia).
Dla malca warto przygotować danie z łososia, soli, śledzi lub dorsza atlantyckiego.
Ryby można po prostu ugotować w wodzie i dodać do zupki jarzynowej lub - przed dodaniem do obiadku dla brzdąca - upiec w piekarniku.
Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka