Jakie są właściwości lecznicze bananów?

Banany to jedne z najzdrowszych i najbardziej pożywnych owoców świata. Przez tysiąclecia stanowiły podstawę wyżywienia ludności Afryki czy Azji. Zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów, dzięki czemu chronią przed wieloma chorobami, poprawiają kondycję skóry i opóźniają procesy starzenia się. Warto jednak pamiętać, że banany mają wysoki indeks glikemiczny – po ich spożyciu następuje gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi i jednocześnie wyrzut insuliny. Dlatego powinni ich unikać diabetycy, a także osoby odchudzające się – dostarczają mnóstwo kalorii. Banany są jednak niezastąpione w profilaktyce chorób serca czy układu pokarmowego. Sprawdź, dlaczego warto je jeść.

Dlaczego warto jeść banany?
Dlaczego warto jeść banany? ©123RF/PICSEL
Drugie życie skórki od bananaInteria.tv

Banany na obniżenie ciśnienia i cholesterolu

Koktajl dla serca
©123RF/PICSEL

Banany są jednym z najbogatszych źródeł potasu – przewyższają pod tym względem nawet pomidory. Dzięki temu wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Zmniejszają w ten sposób ryzyko zawału czy udaru. Niedojrzałe banany są również źródłem pektyn, które regulują poziom cholesterolu we krwi. Spożywane w umiarkowanych ilościach chronią więc przed miażdżycą. Znajdziemy w nich również sporo żelaza, które zmniejsza ryzyko anemii.

Banany na żołądek i trawienie

Banany a wrzody
©123RF/PICSEL

Banany mają też zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Działają kojąco na błonę śluzową żołądka, regenerują ją (zwiększają ilość wydzielanego śluzu) i jednocześnie neutralizują działanie kwasów żołądkowych. Niwelują objawy zgagi i są polecane osobom zmagającym się z chorobą wrzodową. Jakby tego było mało, pomagają usunąć z organizmu bakterie Helicobacter pylori, które często odpowiadają za wrzody. W bananach znajdziemy też naturalne prebiotyki wzbogacające florę jelit.

Banany na zdrową i piękną skórę

Banany a skóra
©123RF/PICSEL

Popularne owoce są również bogatym źródłem witaminy A i E. To silne przeciwutleniacze, które usuwają z organizmu wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się. Witamina E, nazywana witaminą młodości, poprawia naturalny koloryt skóry, wygładza zmarszczki i pobudza produkcję kolagenu. Przeciwutleniacze znajdujące się w bananach wzmacniają też odporność i chronią narząd wzroku przed zwyrodnieniami. Udowodniono również, że spożywanie bananów poprawia nastrój – w naszym organizmie wydzielają się wtedy hormony szczęścia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas