Jakie warzywa jeść zimą? Sezonowy jadłospis

Jakich warzyw nie powinno brakować w zimowej diecie?
Jakich warzyw nie powinno brakować w zimowej diecie?123RF/PICSEL

Warzywa w zimie: Jedz lokalnie

Dzienna porcja warzyw i owoców, czyli jak to się jeINTERIA.TVInteria.tv

Warzywa cebulowe: Czosnek, por i cebula

  • Cebula: Jej charakterystyczne warstwy to skarbnica witamin A oraz C, które są niezbędne dla budowania mocnej odporności. Warzywo ma działanie odkażające, więc warto uwzględniać je w diecie podczas infekcji, zwłaszcza gdy dokuczają nam kaszel oraz ból gardła. Zapewne w wielu domach z pokolenia na pokolenie przekazuje się przepis na syrop z cebuli, ale warzywo dodawane do dań to smaczny sposób, by przemycić wartościowe składniki do diety na co dzień.
  • Czosnek: Hamuje rozwój bakterii, więc często jest najbardziej oczywistym produktem z naturalnej apteczki, po który sięgamy, gdy czujemy się niewyraźnie. Radzi sobie z pierwszymi objawami przeziębienia, pomaga zwalczać gorączkę. Ma też właściwości obniżające ciśnienie krwi oraz pozytywny wpływ na układ trawienny - przyspiesza perystaltykę jelit.
  • Por: Podobnie jak wymienieni do tej pory krewniacy, warzywo ma właściwości bakteriobójcze. Również nadaje się do przygotowania syropu! Działa wykrztuśnie, więc dzięki niemu szybciej pozbędziemy się uporczywego kaszlu. Nie każdy wie o tym, że por przeciwdziała anemii i jest w stanie łagodzić bóle reumatyczne.

Jarmuż

Brukselka

Pieczona brukselka to kapitalny pomysł na gorącą przekąskę w zimowe chłody
Pieczona brukselka to kapitalny pomysł na gorącą przekąskę w zimowe chłody123RF/PICSEL

Buraki