Papryka: Kto nie powinien jej spożywać?
Papryka to produkt, który często gości na polskich stołach. Dodajemy ją do sałatek, sosów i zup. Papryka powszechnie uważana jest za zdrową. Jest bowiem źródłem cennych witamin i minerałów. Czy jednak każdy powinien zajadać się nią bez ograniczeń? Sprawdziliśmy!
Papryka: właściwości odżywcze
Papryce przypisuje się właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. To warzywo jest doskonałym źródłem witamin A, E oraz C. Zawiera także znaczne ilości kwasu foliowego, który wpływa na ogólny stan zdrowia. Znajdujące się w papryce związki stymulują krążenie krwi. Korzystnie wpływają także na funkcjonowanie wątroby.
Oczywiście najzdrowsza jest surowa papryka. Jednak to warzywo w trakcie obróbki termicznej zachowuje wiele prozdrowotnych właściwości.
Te osoby powinny mieć się na baczności. Papryka może im zaszkodzić!
Mimo że papryka jest zdrowa i smaczna nie każdy powinien jej spożywać. To warzywo należy bowiem do rodziny psiankowatych, wiec w nadmiarze może być szkodliwe dla niektórych grup. Wszystko przez obecność związków: glikoalkaloidów (naturalnych pestycydów), lektyn i kalcytriolu.
Papryka to, obok pomidora, najbardziej znane warzywo psiankowate. Lekarze ostrzegają, że ograniczyć jej spożywanie powinny przede wszystkim osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, w tym chorobę Hashimoto.
Uważać powinni także pacjenci borykający się z dolegliwościami stawów (szczególnie z reumatoidalnym zapaleniem stawów o podłożu autoimmunologicznym). Liczne badania wykazały, że warzywa z rodziny psiankowatych mogą nasilać bóle reumatyczne i zwiększać dyskomfort chorych.
Kto jeszcze nie powinien zajadać się papryką? Jak się okazuje, to warzywo z diety powinny wykluczyć osoby borykając się z problemami jelitowymi.
***
Przeczytaj również:
Czosnek: Kto nie powinien go spożywać?
Zobacz również: