Papryka: Kto nie powinien jej spożywać?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Hahaha
haha
4
Udostępnij

Papryka to produkt, który często gości na polskich stołach. Dodajemy ją do sałatek, sosów i zup. Papryka powszechnie uważana jest za zdrową. Jest bowiem źródłem cennych witamin i minerałów. Czy jednak każdy powinien zajadać się nią bez ograniczeń? Sprawdziliśmy!

Najzdrowsza jest surowa papryka. Jednak to warzywo w trakcie obróbki termicznej zachowuje wiele prozdrowotnych właściwości
Najzdrowsza jest surowa papryka. Jednak to warzywo w trakcie obróbki termicznej zachowuje wiele prozdrowotnych właściwości123RF/PICSEL

Papryka: właściwości odżywcze

Papryce przypisuje się właściwości  przeciwzapalne i antyseptyczne. To warzywo jest doskonałym źródłem witamin A, E oraz C. Zawiera także znaczne ilości kwasu foliowego, który wpływa na ogólny stan zdrowia. Znajdujące się w papryce związki stymulują krążenie krwi. Korzystnie wpływają także na funkcjonowanie wątroby.

Oczywiście najzdrowsza jest surowa papryka. Jednak to warzywo w trakcie obróbki termicznej zachowuje wiele prozdrowotnych właściwości.

Te osoby powinny mieć się na baczności. Papryka może im zaszkodzić!

Mimo że papryka jest zdrowa i smaczna nie każdy powinien jej spożywać. To warzywo należy bowiem do rodziny psiankowatych, wiec w nadmiarze może być szkodliwe dla niektórych grup. Wszystko przez obecność związków: glikoalkaloidów (naturalnych pestycydów), lektyn i kalcytriolu.

Papryka to, obok pomidora, najbardziej znane warzywo psiankowate. Lekarze ostrzegają, że ograniczyć jej spożywanie powinny przede wszystkim osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, w tym chorobę Hashimoto.

Choroba Hashimoto to stan, w którym układ odpornościowy atakuje tarczycę
Choroba Hashimoto to stan, w którym układ odpornościowy atakuje tarczycę123RF/PICSEL

Uważać powinni także pacjenci borykający się z dolegliwościami stawów (szczególnie z reumatoidalnym zapaleniem stawów o podłożu autoimmunologicznym). Liczne badania wykazały, że warzywa z rodziny psiankowatych mogą nasilać bóle reumatyczne i zwiększać dyskomfort chorych.

Kto jeszcze nie powinien zajadać się papryką? Jak się okazuje, to warzywo z diety powinny wykluczyć osoby borykając się z problemami jelitowymi.

Zobacz również: 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Jak zrobić paprykarz rybny?
      Jak zrobić paprykarz rybny?Interia Kulinaria
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      2
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      1
      Szok
      shock
      1
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Lubię to
      like
      Hahaha
      haha
      4
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na