Jambalaya

Danie jednogarnkowe kuchni kreolskiej z Luizjany.

Jambalaya - rodem z Luizjany!
Jambalaya - rodem z Luizjany!123RF/PICSEL

Składniki:

●ok. 250 g ryżu

●2 szkl. bulionu drobiowego

●ugotowana pierś kurczaka

●szkl. pomidorów bez skórki lub przecieru

●250 g obranych krewetek

●żółta papryka

●2-3 cebule

●2 ząbki czosnku

●pieprz i sól

●tabasco do smaku

●3 łyżki oleju

●cytryna

Przygotowanie:

1. Ryż opłucz, osącz. Mięso pokrój w kostkę. Oczyszczoną paprykę także pokrój w kostkę, posiekaj cebulę i czosnek. W dużym rondlu rozgrzej olej, podduś warzywa, następnie dodaj pomidory, bulion, krewetki i kurczaka, zagotuj.

2. Zmniejsz ogień, dołóż ryż, uduś do miękkości. Jeśli trzeba, dodaj więcej bulionu lub nieco wody. Dopraw, podaj z kawałkami cytryny.

Jambalaya (wym. dżambalaja) to specjalność kuchni z południa St. Zjednoczonych o hiszpańskim rodowodzie - dlatego ma wiele wspólnego z paellą.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas