Jambalaya
Danie jednogarnkowe kuchni kreolskiej z Luizjany.
Składniki:
●ok. 250 g ryżu
●2 szkl. bulionu drobiowego
●ugotowana pierś kurczaka
●szkl. pomidorów bez skórki lub przecieru
●250 g obranych krewetek
●żółta papryka
●2-3 cebule
●2 ząbki czosnku
●pieprz i sól
●tabasco do smaku
●3 łyżki oleju
●cytryna
Przygotowanie:
1. Ryż opłucz, osącz. Mięso pokrój w kostkę. Oczyszczoną paprykę także pokrój w kostkę, posiekaj cebulę i czosnek. W dużym rondlu rozgrzej olej, podduś warzywa, następnie dodaj pomidory, bulion, krewetki i kurczaka, zagotuj.
2. Zmniejsz ogień, dołóż ryż, uduś do miękkości. Jeśli trzeba, dodaj więcej bulionu lub nieco wody. Dopraw, podaj z kawałkami cytryny.
Jambalaya (wym. dżambalaja) to specjalność kuchni z południa St. Zjednoczonych o hiszpańskim rodowodzie - dlatego ma wiele wspólnego z paellą.