Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku
Świetnie smakuje z ziemniakami lub pieczywem

Składniki
- Frankfurterki parzone np. Gzella - 500g
- Boczek Kmicica np. Gzella - 200g
- smalec - 2 łyżki
- jarmuż świeży - 1kg
- rosół lub bulion wołowy - 350ml
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób wykonania:
1. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce smalcu. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi i sparzyć go, wrzucając na osolony wrzątek. Gotować jeszcze przez kolejne dwie minuty. Następnie wyciągnąć jarmuż, przelać go zimna wodą i grubo pokroić. Dodać do usmażonego boczku, podlać rosołem, doprawić solą, pieprzem, gałką i dusić do miękkości ok. 20-30 minut mieszając od czasu do czasu.
2. Tak przygotowany jarmuż wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego łyżką smalcu, a na wierzch wyłożyć frankfurterki i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp. 180st.C