Reklama

Reklama

Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku

Świetnie smakuje z ziemniakami lub pieczywem

Składniki

  • Frankfurterki parzone np. Gzella - 500g
  • Boczek Kmicica np. Gzella - 200g
  • smalec - 2 łyżki
  • jarmuż świeży - 1kg
  • rosół lub bulion wołowy - 350ml
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób wykonania:

1. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce smalcu. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi i sparzyć go, wrzucając na osolony wrzątek. Gotować jeszcze przez kolejne dwie minuty. Następnie wyciągnąć jarmuż, przelać go zimna wodą i grubo pokroić. Dodać do usmażonego boczku, podlać rosołem, doprawić solą, pieprzem, gałką i dusić do miękkości ok. 20-30 minut mieszając od czasu do czasu.

2. Tak przygotowany jarmuż wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego łyżką smalcu, a na wierzch wyłożyć frankfurterki i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp. 180st.C

Reklama

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje