Jarmuż - zawsze w pogniecionej sukience
To warzywo najlepiej znają ci, którzy mają działkę. Prawie na każdej możemy spotkać te odmianę kapusty warzywnej pyszniąca się ciemnozielonymi(czasem fioletowymi), grubymi liśćmi, zawsze mocno pofałdowanymi. Niestety, znacznie rzadziej udaje się jarmuż kupić w warzywniaku.
W dodatku warzywo powinno być świeże, a liście jędrne, chrupiące. Przywiędłe albo o zmienionym kolorze, z żółtymi krawędziami nie nadaje się. Jeśli jednak otrzymamy w prezencie lub kupimy świeżutki jarmuż - w dolnej szufladzie lodówki znakomicie nam się przechowa kilkanaście dni. I nabierze smaku.
Jedno ze smaczniejszych warzyw
Był czas, kiedy jarmuż był niezwykle popularnym warzywem zielonym, znanym już w starożytnej Grecji i średniowieczu. Smakosze pewnie nie widzieli, że jarmuż nie tylko jest pożywny, ale zawiera silne przeciwutleniacze, ma podobnie, jak kapusta właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Jest źródłem witaminy C, ale także żelaza. Aż szkoda, że niekiedy traktuje się go jako materiał do dekoracji potraw na półmisku.
Jarmuż jest po prostu smacznym warzywem, dającym kucharzom wiele możliwości popisów kulinarnych. Pewnie dlatego do dziś jest częstym składnikiem starszych potraw holenderskich, portugalskich i brazylijskich. Zna go Afryka a w Japonii wyciska się z grubych liści i łodyg sok jako odżywczy suplement diety.
Jarmuż to warzywo jesieni a w zasadzie pierwszych dni zimy. Liście oderwane z grubej łodygi mogą być trochę gorzkie i twarde. Ale nie usuwamy goryczki tak, jak z kapusty - solą i płukaniem. Wystarczy włożyć zielone liście do lodówki na dzień czy dwa albo na kilka chwil do zamrażarki. Jarmuż jest odporny na ujemne temperatury i wytrzyma nawet pierwsze śniegi i przymrozki. Wobec tego poczekajmy do nich i wówczas korzystajmy z dobrodziejstw warzywa.
Przy łagodnym początku zimy możemy się nim cieszyć niemal do grudnia. Kupione liście lepiej zmroźmy, na wszelki wypadek.Liście są łatwe w krojeniu, a podane na ciepło zachowują swój kształt, wielkość i jędrność - zarówno w zupie jaki i podduszone. Te zmrożone po prostu szybko rozkruszmy w dłoniach.
Jarmuż może być podstawą ciepłych dań mięsno-warzywnych i zup.
Pomysły na dania z jarmużem
Eksperymentując - traktujmy go, jak kapustę i duśmy, jako dodatek do dania lub z mięsem, kiełbasą - jako danie samodzielne. Pyszna będzie zapiekanka z ziemniakami i pokrojonym jarmużem. Przyprawami mogą być pieprz, czosnek, zioła, na koniec śmietana. Można nawet przyrządzić gołąbki w liściach jarmużu. A najdelikatniejsze mięso duszone z zielonymi paskami nie ma sobie równych.
Z surowych liści możemy przygotować surówki i sałatki. Trzeba je tylko bardzo drobno pokroić, oddzielając grube żyłki i wybierając najdelikatniejsze liście, te z samego czubka rośliny.
Jarmuż to przyjaciel człowieka. Wyhodowany sztucznie nie kwapi się do ucieczki na wolność. Rośnie tylko w uprawach, dziki nie jest znany. A kto ma zielone palce czyli rękę do kwiatów - wyhoduje sobie jarmuż nawet w doniczce na balkonie. Nie urośnie tak okazały jak na grządce, ale smak i kolor będą te same.