Jarmużowa z grzankami

Samo zdrowie!

Zupa krem z jarmużu
Zupa krem z jarmużu123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Masło stop, wlej olej, rozgrzej. Selery i por obierz, umyj. Pokrój na małe kawałki i wrzuć na masło z olejem. Smaż 1-2 minuty. Dodaj umyty, osuszony, porwany jarmuż i szpinak. Dopraw czubrycą, kminkiem i gałką. Duś 3-4 minuty, ciągle mieszając. 

2. Warzywa przełóż do garnka z gorącym bulionem. Dołóż listek i ziele, dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Wyjmij listek i ziele (zmiksowane - zdominują smak zupy!). Zmiksuj warzywa z bulionem. Groszek zblanszuj w osolonej wodzie. 

3. Ciabattę opiecz na suchej patelni lub w tosterze. Natrzyj obranym czosnkiem, ew. skrop oliwą. Na każdej rozsmaruj po małej porcji serka. Oprósz świeżo mielonym pieprzem. Zupę rozlej do kokilek, udekoruj groszkiem i ziołami. Podawaj z grzankami.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas