Jarmużowa z grzankami

Samo zdrowie!

Składniki dla: 5-6 porcji

Składniki

  • 40 dag świeżego jarmużu
  • 20 dag młodych listków szpinaku
  • 2 młode selery lub 1/2 średniego starego
  • 1 cały por
  • po 1 łyżce masła klarowanego i oleju z pestek winogron
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonej zielonej czubrycy
  • po szczypcie mielonego kminku i gałki muszkatołowej
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • groszek i świeże zioła do dekoracji
  • 5-6 kromek ciabatty
  • 4 łyżeczki serka koziego
  • 2 ząbki czosnku
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

1. Masło stop, wlej olej, rozgrzej. Selery i por obierz, umyj. Pokrój na małe kawałki i wrzuć na masło z olejem. Smaż 1-2 minuty. Dodaj umyty, osuszony, porwany jarmuż i szpinak. Dopraw czubrycą, kminkiem i gałką. Duś 3-4 minuty, ciągle mieszając. 

2. Warzywa przełóż do garnka z gorącym bulionem. Dołóż listek i ziele, dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Wyjmij listek i ziele (zmiksowane - zdominują smak zupy!). Zmiksuj warzywa z bulionem. Groszek zblanszuj w osolonej wodzie. 

3. Ciabattę opiecz na suchej patelni lub w tosterze. Natrzyj obranym czosnkiem, ew. skrop oliwą. Na każdej rozsmaruj po małej porcji serka. Oprósz świeżo mielonym pieprzem. Zupę rozlej do kokilek, udekoruj groszkiem i ziołami. Podawaj z grzankami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje