Jarskie klopsiki z kaszy kuskus
Kuskus wymieszaj z przyprawami, sosem sojowym i łyżką oleju.
Składniki na 2-3 porcje:
- 15 dag kuskusu
- 10 czarnych oliwek
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- po szczypcie gałki muszkatołowej, słodkiej papryki i curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kuskus wymieszaj z przyprawami, sosem sojowym i łyżką oleju. Zalej taką ilością wrzątku, by kaszka była zakryta. Startą marchewkę podsmaż na odrobinie oleju. Oliwki posiekaj.
2. Wszystkie składniki wymieszaj z kolendrą, jajkami i bułką tartą. Formuj klopsiki i smaż na oleju. Podawaj np. na listkach cykorii, z plasterkiem jabłka i rukolą.
Czas przygotowania: 40 minut