Reklama

Reklama

Jarskie kotlety z ziemniaków

Po obiedzie zostały niezjedzone gotowane ziemniaki? Bardzo dobrze, powstanie z nich pyszna przekąska na kolację. Można też ugotować ziemniaki specjalnie pod kątem tych kotlecików i przygotować smaczny postny posiłek.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula + 1 kopiasta łyżka masła do zeszklenia
  • 2 całe jajka do kotletów + 1 do obtaczania
  • 3-4 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • dowolny tłuszcz do smażenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • dowolna zielenina
  • przyprawa do ziemniaków

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Przepuszczamy ugotowane ziemniaki przez maszynkę do mielenia mięsa (lub rozgniatamy je dokładnie widelcem).

3. Cebulki drobno siekamy i podsmażamy maśle do zeszklenia. Rozdrobnione łączymy ze zmielonymi ziemniakami.

4. Do całości wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, (wystarczą zwykle 4 kopiaste łyżki, ale to ilość szacowana "na oko" - ciasto powinno się sklejać, by można było formować z niego kotlety), 3-4 łyżki bułki tartej. Do ciasta dodajemy sól, pieprz oraz przyprawę do ziemniaków. Wszystko starannie mieszamy. 

5. Z ciasta tworzymy kotleciki, namaczamy je w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, gotowe dekorujemy zieleniną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje