Jarskie kotlety z ziemniaków
Po obiedzie zostały niezjedzone gotowane ziemniaki? Bardzo dobrze, powstanie z nich pyszna przekąska na kolację. Można też ugotować ziemniaki specjalnie pod kątem tych kotlecików i przygotować smaczny postny posiłek.
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Przepuszczamy ugotowane ziemniaki przez maszynkę do mielenia mięsa (lub rozgniatamy je dokładnie widelcem).
3. Cebulki drobno siekamy i podsmażamy maśle do zeszklenia. Rozdrobnione łączymy ze zmielonymi ziemniakami.
4. Do całości wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, (wystarczą zwykle 4 kopiaste łyżki, ale to ilość szacowana "na oko" - ciasto powinno się sklejać, by można było formować z niego kotlety), 3-4 łyżki bułki tartej. Do ciasta dodajemy sól, pieprz oraz przyprawę do ziemniaków. Wszystko starannie mieszamy.
5. Z ciasta tworzymy kotleciki, namaczamy je w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, gotowe dekorujemy zieleniną.