Jarskie kotlety z ziemniaków
Po obiedzie zostały niezjedzone gotowane ziemniaki? Bardzo dobrze, powstanie z nich pyszna przekąska na kolację. Można też ugotować ziemniaki specjalnie pod kątem tych kotlecików i przygotować smaczny postny posiłek.

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula + 1 kopiasta łyżka masła do zeszklenia
- 2 całe jajka do kotletów + 1 do obtaczania
- 3-4 łyżki bułki tartej + do panierowania
- dowolny tłuszcz do smażenia
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- dowolna zielenina
- przyprawa do ziemniaków
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.2. Przepuszczamy ugotowane ziemniaki przez maszynkę do mielenia mięsa (lub rozgniatamy je dokładnie widelcem).3. Cebulki drobno siekamy i podsmażamy maśle do zeszklenia. Rozdrobnione łączymy ze zmielonymi ziemniakami.4. Do całości wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, (wystarczą zwykle 4 kopiaste łyżki, ale to ilość szacowana "na oko" - ciasto powinno się sklejać, by można było formować z niego kotlety), 3-4 łyżki bułki tartej. Do ciasta dodajemy sól, pieprz oraz przyprawę do ziemniaków. Wszystko starannie mieszamy. 5. Z ciasta tworzymy kotleciki, namaczamy je w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, gotowe dekorujemy zieleniną.