Jarzynowa z cielęciną (po 10. miesiącu)

Dzieci zazwyczaj nie ufają nowym smakom, ale tę zupkę polubią z pewnością. Oto przepis na jarzynową z cielęciną. Smacznego!

Jeżeli podajesz zupę maluszkowi, drobno pokrój składniki.
Jeżeli podajesz zupę maluszkowi, drobno pokrój składniki. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 40 g cielęciny
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1 łyżeczka masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • kilka gałązek koperku

Przygotowanie:

1. Warzywa dokładnie umyj, obierz i opłucz pod bieżącą wodą.

2. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce, ziemniak pokrój w kostkę.

3. Koperek opłucz, osusz, a potem drobno posiekaj.

4. Warzywa oraz umyte mięso wrzuć do ok. 300 ml wrzątku i gotuj 15-20 minut. Następnie wyjmij z wywaru mięso, dokładnie je rozdrobnij i ponownie dodaj do zupki.

5. Wzbogać danie masłem, olejem lub oliwą oraz koperkiem i ponownie zagotuj.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas