Jarzynowa z cielęciną (po 10. miesiącu)
Dzieci zazwyczaj nie ufają nowym smakom, ale tę zupkę polubią z pewnością. Oto przepis na jarzynową z cielęciną. Smacznego!
Składniki:
- 40 g cielęciny
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1 łyżeczka masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- kilka gałązek koperku
Przygotowanie:
1. Warzywa dokładnie umyj, obierz i opłucz pod bieżącą wodą.
2. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce, ziemniak pokrój w kostkę.
3. Koperek opłucz, osusz, a potem drobno posiekaj.
4. Warzywa oraz umyte mięso wrzuć do ok. 300 ml wrzątku i gotuj 15-20 minut. Następnie wyjmij z wywaru mięso, dokładnie je rozdrobnij i ponownie dodaj do zupki.
5. Wzbogać danie masłem, olejem lub oliwą oraz koperkiem i ponownie zagotuj.