Jarzynowe czipsy
Pyszne, nietuczące i bardzo chrupiące – po przekąski w takim zdrowym wydaniu możesz sięgać do woli.

Miks z warzyw korzeniowych
Składniki
- po 3 buraki czerwone
- marchewki i bataty
- 6 łyżek oliwy
- gruba sól morska
- suszony tymianek i rozmaryn
- dip
- po 2/3 szkl. pestek dyni i słonecznika
- 1 puszka zielonego groszku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
1. Trzy blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Warzywa obierz, opłucz, pokrój krajalnicą w cienkie plasterki. Pokrojone warzywa osobno rozłóż na blachach. Każdą porcję czipsów skrop 2 łyżkami oliwy. Posyp morską solą i ziołami. Piecz po 15-17 min w 190ºC. Studź ok. 20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 2. Dip: groszek osącz. Pestki dyni i słonecznika zrumień. Zmiksuj je z groszkiem, obranym czosnkiem i natką. Wlej sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Krążki z cukinii w parmezanie
Składniki
- 2 małe cukinie (ok. 50 dag)
- 3 łyżki oliwy
- 6 łyżek tartego parmezanu
- 6 łyżek mielonych migdałów bez skórki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- sos pomidorowy
- 2 puszki pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- suszona bazylia
- sól
Sposób przygotowania
1. Sos: pomidory osącz z zalewy, rozgnieć widelcem. Czosnek oraz szalotkę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory. Duś, aż sos zacznie gęstnieć (ok. 30 minut). 2. Cukinie pokrój w cieniutkie plasterki. W misce wymieszaj tarty ser, mielone migdały oraz oregano. Plasterki cukinii oprósz solą. Posmaruj oliwą, obtocz w przygotowanej posypce. Potem ułóż na blaszce przykrytej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w temp. 230 st. C. Sos pomidorowy zmiksuj. Przypraw do smaku bazylią i solą. Czipsy podawaj z sosem.