Reklama

Jarzynowe czipsy

Pyszne, nietuczące i bardzo chrupiące – po przekąski w takim zdrowym wydaniu możesz sięgać do woli.

Miks z warzyw korzeniowych

Składniki

  • po 3 buraki czerwone
  • marchewki i bataty
  • 6 łyżek oliwy
  • gruba sól morska
  • suszony tymianek i rozmaryn

Składniki - dip

  • po 2/3 szkl. pestek dyni i słonecznika
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

1. Trzy blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Warzywa obierz, opłucz, pokrój krajalnicą w cienkie plasterki. Pokrojone warzywa osobno rozłóż na blachach. Każdą porcję czipsów skrop 2 łyżkami oliwy. Posyp morską solą i ziołami. Piecz po 15-17 min w 190ºC. Studź ok. 20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 

2. Dip: groszek osącz. Pestki dyni i słonecznika zrumień. Zmiksuj je z groszkiem, obranym czosnkiem i natką. Wlej sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Krążki z cukinii w parmezanie

Składniki

  • 2 małe cukinie (ok. 50 dag)
  • 3 łyżki oliwy
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • 6 łyżek mielonych migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól

Składniki - sos pomidorowy

  • 2 puszki pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • sól

Sposób przygotowania

1. Sos: pomidory osącz z zalewy, rozgnieć widelcem. Czosnek oraz szalotkę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory. Duś, aż sos zacznie gęstnieć (ok. 30 minut). 

2. Cukinie pokrój w cieniutkie plasterki. W misce wymieszaj tarty ser, mielone migdały oraz oregano. Plasterki cukinii oprósz solą. Posmaruj oliwą, obtocz w przygotowanej posypce. Potem ułóż na blaszce przykrytej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w temp. 230 st. C. Sos pomidorowy zmiksuj. Przypraw do smaku bazylią i solą. Czipsy podawaj z sosem. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy