Jarzynowe czipsy
Pyszne, nietuczące i bardzo chrupiące – po przekąski w takim zdrowym wydaniu możesz sięgać do woli.
Miks z warzyw korzeniowych
Sposób przygotowania
1. Trzy blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Warzywa obierz, opłucz, pokrój krajalnicą w cienkie plasterki. Pokrojone warzywa osobno rozłóż na blachach. Każdą porcję czipsów skrop 2 łyżkami oliwy. Posyp morską solą i ziołami. Piecz po 15-17 min w 190ºC. Studź ok. 20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
2. Dip: groszek osącz. Pestki dyni i słonecznika zrumień. Zmiksuj je z groszkiem, obranym czosnkiem i natką. Wlej sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Krążki z cukinii w parmezanie
Sposób przygotowania
1. Sos: pomidory osącz z zalewy, rozgnieć widelcem. Czosnek oraz szalotkę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory. Duś, aż sos zacznie gęstnieć (ok. 30 minut).
2. Cukinie pokrój w cieniutkie plasterki. W misce wymieszaj tarty ser, mielone migdały oraz oregano. Plasterki cukinii oprósz solą. Posmaruj oliwą, obtocz w przygotowanej posypce. Potem ułóż na blaszce przykrytej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w temp. 230 st. C. Sos pomidorowy zmiksuj. Przypraw do smaku bazylią i solą. Czipsy podawaj z sosem.