Zrobisz migiem, nie nadążysz z dokładkami. Ciasto bez pieczenia jest moim hitem

Karolina Woźniak

Do tego ciasta nie potrzebujesz piekarnika
Do tego ciasta nie potrzebujesz piekarnikaCanva ProINTERIA.PL

Najlepsze letnie ciasto bez pieczenia

Zobacz również:

Ciasto z owocowym kisielem na wakacje - przepis

Składniki

  • 625 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 1 kisiel truskawkowy lub malinowy
  • 250 g owoców typu maliny, porzeczka
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200 g biszkoptów
  • 6 łyżek nasączenia np. woda z cytryną
2 godz. 0 min
5-6
Okrągły tort z galaretką i świeżymi malinami, porzeczkami i jeżynami na wierzchu, położony na białym ozdobnym talerzu, z wyciętym jednym trójkątnym kawałkiem.
Letnie ciasto bez pieczenia idealne na sierpniowy weekendCanva ProINTERIA.PL
  • W garnku zagotuj 500 ml mleka. Resztę mleka wymieszaj z proszkami budyniowymi.
  • Gdy mleko będzie się gotować, zrób budyń wg standardowej instrukcji.
  • Gotuj minutkę, a potem odstaw i przelej do osobnej miski. Ostudź całkowicie. Aby nie powstał kożuch, można przykryć masę.
  • Ugotuj kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do ostudzenia. W przestudzony kisiel wmieszaj owoce, jakie masz: truskawki, maliny, porzeczki, borówki.
  • Mascarpone włóż do miski i ubij z cukrem pudrem do podwojenia objętości. Dodaj ostudzony budyń i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Standardową dużą blaszkę prostokątną lub największą okrągłą posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie ułóż ciasno warstwę biszkoptów. Skrop je lemoniadą lub wodą cukrem lub zaparzoną ostudzoną czarną herbatą.
  • Wyłóż na to krem, a następnie wyłóż kisiel z owocami. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
"Polacy za granicą": Ma pod sobą ponad 500 pracowników. „Nietutejsza twarz pomaga”Polsat Play
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?