Zrobisz migiem, nie nadążysz z dokładkami. Ciasto bez pieczenia jest moim hitem
Orzeźwiające, słodkie, sycące i bez użycia piekarnika. To ciasto wymaga tylko niewielkich zakupów i lodówki. Gdy stawiam je na stole w wakacyjny weekend, nie nadążam z nakładaniem. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Najlepsze letnie ciasto bez pieczenia
Do popołudniowej kawki lub lemoniady w letni weekend, jako deser po wspólnym grillu, a może jako ekspresowy poczęstunek dla niezapowiedzianych gości? To ciasto bez pieczenia jest absolutnym hitem. Cudownie dopełniające się smaki biszkoptów, kremu i orzeźwiające owoce w kisielu to doskonałe połączenie, które nie jest zbyt "ciężkie" na słoneczne lipcowe i sierpniowe dni spędzane w ogrodzie lub działce. Za każdym razem, gdy wystawiam kawałki tego "pewniaka", nie nadążam z dokrajaniem, bo znika w mgnieniu oka. Najlepsze jest to, że nie trzeba w upalne dni "dogrzewać" kuchni piekarnikiem. To ciasto przygotujemy bowiem bez pieczenia. Przygotuj więc mikser i blaszkę i zrób nieco miejsca w lodówce. Ciasto można zajadać już po 2 godzinach chłodzenia, ale najlepsze będzie po całej nocy w lodówce. Zrobisz na weekend?
Ciasto z owocowym kisielem na wakacje - przepis
Składniki
- 625 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 op. budyniu waniliowego
- 1 kisiel truskawkowy lub malinowy
- 250 g owoców typu maliny, porzeczka
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 200 g biszkoptów
- 6 łyżek nasączenia np. woda z cytryną

Przygotowanie:
- W garnku zagotuj 500 ml mleka. Resztę mleka wymieszaj z proszkami budyniowymi.
- Gdy mleko będzie się gotować, zrób budyń wg standardowej instrukcji.
- Gotuj minutkę, a potem odstaw i przelej do osobnej miski. Ostudź całkowicie. Aby nie powstał kożuch, można przykryć masę.
- Ugotuj kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do ostudzenia. W przestudzony kisiel wmieszaj owoce, jakie masz: truskawki, maliny, porzeczki, borówki.
- Mascarpone włóż do miski i ubij z cukrem pudrem do podwojenia objętości. Dodaj ostudzony budyń i zmiksuj na jednolitą masę.
- Standardową dużą blaszkę prostokątną lub największą okrągłą posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie ułóż ciasno warstwę biszkoptów. Skrop je lemoniadą lub wodą cukrem lub zaparzoną ostudzoną czarną herbatą.
- Wyłóż na to krem, a następnie wyłóż kisiel z owocami. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!