Jedzenie mięsa powoduje raka

Spożywanie czerwonego mięsa powoduje nowotór jelita grubego
Spożywanie czerwonego mięsa powoduje nowotór jelita grubego123RF/PICSEL

Jedzenie mięsa może powodować raka, a także przyczynić się do rozwoju choroby.

Taką tezę postawili eksperci Światowej Organizacji Zdrowia. 22 naukowców z 10 krajów, którzy wzięli udział w badaniach, określiło wyroby z przetworzonego mięsa mianem "czynnika rakotwórczego dla ludzi" i jedną z potencjalnych przyczyn zachorowań na nowotwór jelita grubego.

Mięso czerwone określone jako "prawdopodobnie rakotwórcze". Eksperci zalecają, by ograniczyć udział mięsa w diecie.

Raport wywołał natychmiastową reakcję przedstawicieli przemysłu mięsnego, którzy nazwali go "stronniczym i wprowadzającym w błąd".

Agencja TVN/-x-news
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas