Jesienne desery
Rozgonią smutki!

Zapiekane gruszki
Składniki
- 4 gruszki
- 150 g sera ricotta
- 2 krople aromatu waniliowego
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania
Gruszki umyj, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i skrop sokiem z cytryny. Serek ricotta połącz z aromatem waniliowym i umieść po 1 łyżeczce w wydrążonych gruszkach. Wierzch obficie posyp orzechami i płatkami migdałowymi, posyp cynamonem i polej miodem. Tak przygotowane gruszki wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i zapiekaj 15-20 minut w temp. 190 stopni C. Podawaj na ciepło.

Proste tartaletki ze śliwkami
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 800 g śliwek
Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj pokrojone masło, śmietanę, żółtko oraz ekstrakt waniliowy. Ciasto szybko zagnieć i wstaw na pół godziny do zamrażarki. Śliwki umyj, osusz, pozbaw pestek i pokrój w półplasterki. Formy na tartaletki wyłóż papilotkami. Ciasto rozwałkuj, powycinaj z niego odpowiednie koła (np. szklanką), wyłóż nimi foremki i ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw tartaletki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 15 minut. Na podpieczonym spodzie ułóż plasterki śliwek i piecz tartaletki jeszcze przez 25 minut. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.