Reklama

Reklama

Jesienne menu w nietypowym wydaniu

Chociaż klimat Skandynawii nie jest najłaskawszy, Duńczycy od wielu lat znajdują się w czołówce najszczęśliwszych narodów. Dlaczego? Zapewne odpowiedzi można doszukiwać się w hygge, określanym jako „chwile szczęścia, ciepła i bliskości, które możemy odnaleźć w najzwyklejszych sytuacjach”. Nowy, ciepły sweter, spacer z psem i dźwięk szeleszczących pod butami liści, zapach świeżo upieczonego ciasta, które może być pretekstem do zaproszenia bliskich nam osób. Podpowiadamy, co przygotować na taki wieczór.

Tarta z kasztanami

Składniki - ciasto

  • 1 opakowanie kruchego ciasta np. Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)

Składniki - nadzienie

  • 250 g puree kasztanowego
  • 3 łyżki rumu
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego np. Delecta
  • 125 ml wody
  • 100 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych np. Bakalland
  • 250 g sera mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki żelatyny np. Delecta
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku ciasta kruchego wyrabiamy w głębokiej misce, dodając jajko i masło. Dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy ciastem dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku około 10-15 minut, po czym wyjmujemy i pozostawiam do wystudzenia. Mieszamy puree kasztanowe z rumem, mlekiem, żółtkiem, cukrem waniliowym. Gładki krem wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 20 minut w temperaturze 190 st. C. W tym czasie przygotowujemy syrop gotując wodę z cukrem, aż do uzyskania złotego koloru. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i mieszamy z migdałami, po czym wykładamy na podpieczoną masę kasztanową. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem, a następnie mieszamy masę z serem mascarpone. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy do temperatury pokojowej i mieszamy z masą. Całość wykładamy na wystudzoną tartę, prószymy cynamonem i wsadzamy do lodówki na 3 godziny, do stężenia. Pyszna, kasztanowa tarta gotowa!

Reklama


Biszkopt – wiewiórka

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta biszkoptowego np. Delecta
  • 4 jaja
  • 30 ml wody
  • 0,5 szklanki oleju (125 ml)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej np. Delecta

Składniki

  • 2-3 jabłka
  • 1 szklanka (100 g) mielonych orzechów laskowych np. Bakalland
  • 0,5 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich np. Bakalland

Prostokątną formę o wymiarach około 25×35 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Piekarnik nastawiamy na 180°C (bez termoobiegu). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do głębokiej miski wbijamy jaja, cynamon, sodę, wodę i wsypujemy zawartość torebki z ciastem, a następnie miksujemy całość na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Pod koniec ubijania dodajemy olej oraz mielone orzechy i łączymy wszystko miksując jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy starte jabłka oraz posiekane orzechy i mieszamy z ciastem łyżką, aż powstanie gładka masa. Gotową masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut. Na koniec patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Ciasto odstawiamy do wystudzenia i kroimy w bloki. Mniam! Ciasto gotowe!


Pączki ziemniaczane podlaskie

Składniki

  • 2 jaja
  • 70 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 350 g mąki
  • 60 g ziemniaków mączystych
  • 6 g drożdży instant np. Delecta
  • 2 litry oleju
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa np. Bakalland

Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę i ziemniaki. Następnie, wyrabiamy ciasto, dodając drożdże, napowietrzając mikserem na wysokich obrotach. Dość gęste ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy pączki w natłuszczonych olejem rękach (dzięki temu ciasto nie będzie kleić się do dłoni), odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie, smażymy na średnio rozgrzanym oleju. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody. Gotowe pączki polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. 


Krem z kawy z jabłkami i różyczkami jabłkowymi

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
  • 100 g pokrojonej zimnej margaryny
  • 1 jajo

Składniki - krem

  • 3 torebki kawy zbożowej np. Anatol 5 zbóż
  • 100 ml wody
  • 1 opakowanie budyniu smak śmietankowy np. Delecta
  • 300 ml mleka
  • • 150 g mascarpone
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 20 g cukru
  • 200 g jabłek
  • 50 g rodzynek np. Bakalland

Przygotowania rozpoczynamy od budyniu: zawartość torebki rozpuszczamy w 200 ml mleka. Następnie, 3 torebki kawy zbożowej zalewamy 100 ml wrzątku i zaparzamy przez kilka minut. Kawę zbożową zalewamy pozostałym mlekiem. W garnku umieszczamy połączoną kawę zbożową z mlekiem, dodajemy cukier i gotujemy. Następnie, dodajemy rozpuszczony w mleku budyń i mieszamy całość do zgęstnienia. Garnek z budyniem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto na różyczki przygotowujemy według tego przepisu krok po kroku. Wystudzony budyń przekładamy do dzieży miksera, dodajemy serek mascarpone i masło orzechowe, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Budyń rozlewamy do miseczek i umieszczamy w każdej z nich różyczkę jabłkową. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do jabłek odrobinę wody i następnie dusimy w rondelku z dodatkiem rodzynek. Gotowy budyń polewamy sosem z duszonymi owocami. Nasz jesienno-rozgrzewający deser jest gotowy!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje