Jesienne menu w nietypowym wydaniu

Chociaż klimat Skandynawii nie jest najłaskawszy, Duńczycy od wielu lat znajdują się w czołówce najszczęśliwszych narodów. Dlaczego? Zapewne odpowiedzi można doszukiwać się w hygge, określanym jako „chwile szczęścia, ciepła i bliskości, które możemy odnaleźć w najzwyklejszych sytuacjach”. Nowy, ciepły sweter, spacer z psem i dźwięk szeleszczących pod butami liści, zapach świeżo upieczonego ciasta, które może być pretekstem do zaproszenia bliskich nam osób. Podpowiadamy, co przygotować na taki wieczór.

Tarta z kasztanami

Składniki - ciasto

  • 1 opakowanie kruchego ciasta np. Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)

Składniki - nadzienie

  • 250 g puree kasztanowego
  • 3 łyżki rumu
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego np. Delecta
  • 125 ml wody
  • 100 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych np. Bakalland
  • 250 g sera mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki żelatyny np. Delecta
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku ciasta kruchego wyrabiamy w głębokiej misce, dodając jajko i masło. Dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy ciastem dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku około 10-15 minut, po czym wyjmujemy i pozostawiam do wystudzenia. Mieszamy puree kasztanowe z rumem, mlekiem, żółtkiem, cukrem waniliowym. Gładki krem wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 20 minut w temperaturze 190 st. C. W tym czasie przygotowujemy syrop gotując wodę z cukrem, aż do uzyskania złotego koloru. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i mieszamy z migdałami, po czym wykładamy na podpieczoną masę kasztanową. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem, a następnie mieszamy masę z serem mascarpone. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy do temperatury pokojowej i mieszamy z masą. Całość wykładamy na wystudzoną tartę, prószymy cynamonem i wsadzamy do lodówki na 3 godziny, do stężenia. Pyszna, kasztanowa tarta gotowa!

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje