Jesienne przepisy: Dyniówka, czyli nalewka z dyni
Zastanawiasz się co zrobić z dyni? Ciasto, zupa, placki — jest wiele sposobów na przygotowanie tego zdrowego warzywa. Ciekawym pomysłem, który z pewnością zaskoczy gości, będzie nalewka z dyni. Można ją przygotować na kilka sposobów.
Dynia: Wartości odżywcze i właściwości
Dynia zawiera dużą ilość beta-karotenu, który obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie tętnicze. Ten składnik, będący jednym z antyoksydantów, może chronić przed miażdżycą, chorobami serca, zwałem i udarem, a nawet niektórymi chorobami nowotworowymi. Warzywo pozytywnie wpływa na wzrok dzięki zawartości prowitaminy A. Dynia ma niewiele kalorii i dużo błonnika, dlatego polecane jest osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Choć to warzywo nie jest w pełni doceniany w Polsce, to jednak ciasta, placki i zupy dyniowe zyskują coraz większą popularność. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z dyni, nasza propozycja to dyniówka.
Tradycyjna nalewka dyniowa
Do przygotowania tradycyjnej domowej nalewki z dni potrzebne będą: dojrzała dynia, wódka, pół kilograma cukru, szklanka wody.
- Dynię umyj i obierz ze skórki. Miąższ pokrój w drobną kostkę i włóż do słoika lub gąsiorka.
Korzenna nalewka z dyni na spirytusie
Nieco krótszego czasu leżakowania będzie wymagała korzenna dyniówka. Do przygotowania tego pysznego trunku potrzeba: dyni, 500 mililitrów spirytusu i takiej samej ilość wódki, pięciocentymetrowych kawałków kory cynamonu i imbiru, łyżeczki goździków, szklanki wody i szklanki cukru oraz trzech łyżek miodu.
- Dynię umyj, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Na nalewkę z dyni należy przygotować kilogram miąższu.