Jeśli jesień to... dynia
Można ugotować z niej zupę lub upiec w cząstkach i po prostu zjeść z dipem. Ale z dyni da się też przyrządzić danie główne. Pierożki? Pulpety? Voilà!

Pulpety z pieczonej dyni
Składniki
- 500-700 g dyni
- garść bułki tartej
- cebula
- 2-3 pomidory suszone
- łyżeczka kuminu
- po 1/2 łyżeczki garam masali i mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki papryki
- ząbek czosnku
- łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- sól
- łyżka oleju (plus do smażenia)
Sposób przygotowania
1. Obraną dynię pokrój i piecz do miękkości 15-20 minut (temperatura 180-200 st. C).
2. Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Podsmaż na patelni na rumiano. Posiekaj pomidory suszone i czosnek.
3. Ostudzoną dynię zmiksuj blenderem. Dodaj do niej cebulę, suszone pomidory, czosnek i bułkę tartą. Wymieszaj, a następnie odstaw na 5 minut, aby bułka wchłonęła wilgoć z dyni. Następnie dodaj łyżkę oleju oraz wszystkie przyprawy. Posól do smaku i dokładnie wymieszaj.
4. Z masy dyniowej uformuj 12 jednakowych pulpetów. Rozgrzej olej na patelni (powinien sięgać do wysokości około 1 i 1/2 cm). Smaż pulpety na złoto, obracając.

Ravioli z dynią
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka wrzątku
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- farsz
- 2 szklanki upieczonej dyni
- gruszka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- do podania
- oliwa
- kilka listków szałwii
Sposób przygotowania
1. Na ciasto przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj szczyptę soli. Wrzątek wlej do mąki powoli, mieszając łyżką. Gdy wmieszasz całą wodę, dodaj olej i ręcznie wyrób ciasto. Przykryj serwetką i odstaw na 30-40 minut.
2. Upieczoną dynię rozgnieć widelcem (nie musi to być purée). Gruszkę pokrój i dodaj do dyni. Przypraw gałką i pieprzem. Wymieszaj, przypraw do smaku solą.
3. Rozwałkuj cienko ciasto na blacie oprószonym mąką. Rozłóż nadzienie na połowie ciasta w odstępach co 3 cm. Przykryj drugą połową ciasta. Dociśnij wolne przestrzenie i wytnij kwadratowe ravioli (około 30 sztuk).
4. Gotuj w osolonej wodzie 3-4 minuty. Na małej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj listki szałwii, smaż 2-3 minuty. Przed podaniem polej pierożki oliwą.