Reklama

Reklama

Jeśli jesień to... dynia

Można ugotować z niej zupę lub upiec w cząstkach i po prostu zjeść z dipem. Ale z dyni da się też przyrządzić danie główne. Pierożki? Pulpety? Voilà!

Pulpety z pieczonej dyni

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 500-700 g dyni
  • garść bułki tartej
  • cebula
  • 2-3 pomidory suszone
  • łyżeczka kuminu
  • po 1/2 łyżeczki garam masali i mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • sól
  • łyżka oleju (plus do smażenia)

Sposób przygotowania

1. Obraną dynię pokrój i piecz do miękkości 15-20 minut (temperatura 180-200 st. C). 

2. Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Podsmaż na patelni na rumiano. Posiekaj pomidory suszone i czosnek. 

3. Ostudzoną dynię zmiksuj blenderem. Dodaj do niej cebulę, suszone pomidory, czosnek i bułkę tartą. Wymieszaj, a następnie odstaw na 5 minut, aby bułka wchłonęła wilgoć z dyni. Następnie dodaj łyżkę oleju oraz wszystkie przyprawy. Posól do smaku i dokładnie wymieszaj. 

4. Z masy dyniowej uformuj 12 jednakowych pulpetów. Rozgrzej olej na patelni (powinien sięgać do wysokości około 1 i 1/2 cm). Smaż pulpety na złoto, obracając.

Reklama

Ravioli z dynią

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki - farsz

  • 2 szklanki upieczonej dyni
  • gruszka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Składniki - do podania

  • oliwa
  • kilka listków szałwii

Sposób przygotowania

1. Na ciasto przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj szczyptę soli. Wrzątek wlej do mąki powoli, mieszając łyżką. Gdy wmieszasz całą wodę, dodaj olej i ręcznie wyrób ciasto. Przykryj serwetką i odstaw na 30-40 minut. 

2. Upieczoną dynię rozgnieć widelcem (nie musi to być purée). Gruszkę pokrój i dodaj do dyni. Przypraw gałką i pieprzem. Wymieszaj, przypraw do smaku solą. 

3. Rozwałkuj cienko ciasto na blacie oprószonym mąką. Rozłóż nadzienie na połowie ciasta w odstępach co 3 cm. Przykryj drugą połową ciasta. Dociśnij wolne przestrzenie i wytnij kwadratowe ravioli (około 30 sztuk). 

4. Gotuj w osolonej wodzie 3-4 minuty. Na małej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj listki szałwii, smaż 2-3 minuty. Przed podaniem polej pierożki oliwą. 

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje