Reklama

Reklama

Jeżyk w koglu moglu

Dobry i słodki kogel mogel to smak dzieciństwa wielu z nas. W połączeniu ze świeżymi owocami i kruchą tartą sprawi, że poczujesz się jak w niebie.

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki - spód:

  • po 2/3 szkl. mąki migdałowej i kukurydzianej
  • 3/4 szkl. ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do foremki

Składniki - obłożenie:

  • 4 żółtka
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 30 dag twardych śliwek
  • ew. 2 łyżki likieru jajecznego

Sposób przygotowania:

1. Spód: na stolnicę wysyp oba rodzaje mąki, tworząc kopczyk. Dodaj ksylitol, dobrze schłodzone masło pokrojone na kawałeczki oraz szczyptę soli. Siekaj, aż z masła i sypkich składników powstaną grudki. Wbij jajko, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj je w kulę, owiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 60 minut. Foremkę na tartę posmaruj tłuszczem, obsyp cienką warstwą mąki. 

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt foremki i na grubość ok. 1/2 cm. Możesz to zrobić Jeżyk w koglu moglu między dwoma arkuszami pergaminu, wtedy ciasto nie będzie kleić się do blatu. Przełóż płat ciasta do foremki i dociśnij do dna oraz brzegów. Gęsto ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 10 minut w 190 st. 

3. Obłożenie: żółtka, ksylitol oraz esencję waniliową ubij na gęstą masę o kremowej konsystencji, ew. domieszaj likier. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Masę wylej na ciasto, poukładaj gęsto kawałki śliwek, tak, by tylko do połowy były zanurzone w nadzieniu. Piecz 15 minut. Schłodź.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: jeżyk | kogel mogel | Jeżyk w koglu moglu

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy