Jeżyk w koglu moglu
Dobry i słodki kogel mogel to smak dzieciństwa wielu z nas. W połączeniu ze świeżymi owocami i kruchą tartą sprawi, że poczujesz się jak w niebie.

Składniki
- spód:
- po 2/3 szkl. mąki migdałowej i kukurydzianej
- 3/4 szkl. ksylitolu
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
- tłuszcz i mąka do foremki
- obłożenie:
- 4 żółtka
- 6 łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 30 dag twardych śliwek
- ew. 2 łyżki likieru jajecznego
Sposób przygotowania:
1. Spód: na stolnicę wysyp oba rodzaje mąki, tworząc kopczyk. Dodaj ksylitol, dobrze schłodzone masło pokrojone na kawałeczki oraz szczyptę soli. Siekaj, aż z masła i sypkich składników powstaną grudki. Wbij jajko, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj je w kulę, owiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 60 minut. Foremkę na tartę posmaruj tłuszczem, obsyp cienką warstwą mąki. 2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt foremki i na grubość ok. 1/2 cm. Możesz to zrobić Jeżyk w koglu moglu między dwoma arkuszami pergaminu, wtedy ciasto nie będzie kleić się do blatu. Przełóż płat ciasta do foremki i dociśnij do dna oraz brzegów. Gęsto ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 10 minut w 190 st. 3. Obłożenie: żółtka, ksylitol oraz esencję waniliową ubij na gęstą masę o kremowej konsystencji, ew. domieszaj likier. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Masę wylej na ciasto, poukładaj gęsto kawałki śliwek, tak, by tylko do połowy były zanurzone w nadzieniu. Piecz 15 minut. Schłodź.