Reklama

Jogurtowa panna cotta

Przygotuj dla gości - będą zachwyceni!

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 1 szkl. śmietanki kremówki 36%
  • 1 szkl. jogurtu greckiego
  • 5 dag białej czekolady
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • olej
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 laska wanilii

Składniki

  • 1 szkl. borówek
  • 5 dag białej czekolady
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka esencji miętowej

Sposób przygotowania

1. Panna cotta: czekoladę schłodź w zamrażalniku przez 15 minut. Zetrzyj ją na tarce z grubymi oczkami. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody. W garnuszku podgrzej kremówkę z wiórkami, cukrem i z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Podgrzewaj 10 minut. Wyjmij wanilię, wydrąż nasionka i włóż je do czekolady. Dosyp startą czekoladę. Ciągle mieszając, poczekaj, aż się rozpuści. Gdy śmietanka zacznie wrzeć, zdejmij garnuszek z ognia i dodaj do niej żelatynę. Zmiksuj, tylko tyle, by nie zostały grudki żelatyny. Odstaw do przestudzenia. Jogurtowa panna cotta 

2. Naczynka, np. miseczki lub kieliszki do wina, wysmaruj w środku cieniutko olejem. Wybierz olej bez zapachu, np. słonecznikowy. 

3. Śmietankę zmiksuj krótko z jogurtem. Przelej do naczynek i odstaw do zastygnięcia. 

4. Borówki umyj i rozgnieć widelcem. Dodaj pokruszoną czekoladę i podgrzej, żeby czekolada się rozpuściła. Mąkę rozpuść w 3 łyżkach zimnej wody i dodaj do borówek. Zagotuj, połącz z esencją. Ostudź. Polej wyjęte na talerzyki deserki.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy