Jogurtowa panna cotta
Przygotuj dla gości - będą zachwyceni!

Składniki
- 1 szkl. śmietanki kremówki 36%
- 1 szkl. jogurtu greckiego
- 5 dag białej czekolady
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki żelatyny
- olej
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 laska wanilii
- 1 szkl. borówek
- 5 dag białej czekolady
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka esencji miętowej
Sposób przygotowania
1. Panna cotta: czekoladę schłodź w zamrażalniku przez 15 minut. Zetrzyj ją na tarce z grubymi oczkami. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody. W garnuszku podgrzej kremówkę z wiórkami, cukrem i z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Podgrzewaj 10 minut. Wyjmij wanilię, wydrąż nasionka i włóż je do czekolady. Dosyp startą czekoladę. Ciągle mieszając, poczekaj, aż się rozpuści. Gdy śmietanka zacznie wrzeć, zdejmij garnuszek z ognia i dodaj do niej żelatynę. Zmiksuj, tylko tyle, by nie zostały grudki żelatyny. Odstaw do przestudzenia. Jogurtowa panna cotta 2. Naczynka, np. miseczki lub kieliszki do wina, wysmaruj w środku cieniutko olejem. Wybierz olej bez zapachu, np. słonecznikowy. 3. Śmietankę zmiksuj krótko z jogurtem. Przelej do naczynek i odstaw do zastygnięcia. 4. Borówki umyj i rozgnieć widelcem. Dodaj pokruszoną czekoladę i podgrzej, żeby czekolada się rozpuściła. Mąkę rozpuść w 3 łyżkach zimnej wody i dodaj do borówek. Zagotuj, połącz z esencją. Ostudź. Polej wyjęte na talerzyki deserki.