Reklama

Reklama

Jogurtowe z malinami

Wyjątkowo lekkie.

Składniki:

  • 3 jajka, sól
  • 25 dag cukru kryształu
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki oleju
  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • 32,5 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag masła
  • 30 dag malin
  • listki melisy

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzyj starannie z 20 dag cukru. Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę i dodaj ją do masy żółtkowej. Wlej olej i jogurt. Wsyp 22,5 dag mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

2. Ubij schłodzone białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do małej wyłożonej pergaminem tortownicy.

3. Resztę cukru wymieszaj z posiekanym masłem. Wsyp pozostałą mąkę. Szybko zagnieć kruszonkę. Maliny przebierz, w razie potrzeby opłucz i pozostaw na sicie do ocieknięcia.

Reklama

4. Na warstwę ciasta jogurtowego wyłóż osączone maliny (owoce możesz obtoczyć lekko w mące lub wiórkach kokosowych, by nie wpadły na spód ciasta). Wierzch posyp kruszonką.

5. Formę z ciastem wstaw do piekarnika. Piecz całość 45-50 minut w temp. 180 st. Wyjmij, ostudź. Dekoruj listkami melisy.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje