Jogurtowe z malinami
Wyjątkowo lekkie.
Składniki:
- 3 jajka, sól
- 25 dag cukru kryształu
- 1 pomarańcza
- 1/2 szklanki oleju
- 40 dag jogurtu naturalnego
- 32,5 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag masła
- 30 dag malin
- listki melisy
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzyj starannie z 20 dag cukru. Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę i dodaj ją do masy żółtkowej. Wlej olej i jogurt. Wsyp 22,5 dag mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
2. Ubij schłodzone białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do małej wyłożonej pergaminem tortownicy.
3. Resztę cukru wymieszaj z posiekanym masłem. Wsyp pozostałą mąkę. Szybko zagnieć kruszonkę. Maliny przebierz, w razie potrzeby opłucz i pozostaw na sicie do ocieknięcia.
4. Na warstwę ciasta jogurtowego wyłóż osączone maliny (owoce możesz obtoczyć lekko w mące lub wiórkach kokosowych, by nie wpadły na spód ciasta). Wierzch posyp kruszonką.
5. Formę z ciastem wstaw do piekarnika. Piecz całość 45-50 minut w temp. 180 st. Wyjmij, ostudź. Dekoruj listkami melisy.