Reklama

Reklama

Jogurtowe z malinami

Wyjątkowo lekkie.

Składniki:

  • 3 jajka, sól
  • 25 dag cukru kryształu
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki oleju
  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • 32,5 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag masła
  • 30 dag malin
  • listki melisy

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzyj starannie z 20 dag cukru. Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę i dodaj ją do masy żółtkowej. Wlej olej i jogurt. Wsyp 22,5 dag mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

Reklama

2. Ubij schłodzone białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do małej wyłożonej pergaminem tortownicy.

3. Resztę cukru wymieszaj z posiekanym masłem. Wsyp pozostałą mąkę. Szybko zagnieć kruszonkę. Maliny przebierz, w razie potrzeby opłucz i pozostaw na sicie do ocieknięcia.

4. Na warstwę ciasta jogurtowego wyłóż osączone maliny (owoce możesz obtoczyć lekko w mące lub wiórkach kokosowych, by nie wpadły na spód ciasta). Wierzch posyp kruszonką.

5. Formę z ciastem wstaw do piekarnika. Piecz całość 45-50 minut w temp. 180 st. Wyjmij, ostudź. Dekoruj listkami melisy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje