Kabaczek na ciepło

Kabaczek oprócz witamin zawiera wapń, błonnik, magnez, fosfor. Jest lekkostrawny, ponadto wzmacnia pracę jelit i odkwasza organizm. Warto częściej wykorzystywać go w naszej kuchni.

Kabaczek to jedno z warzyw odkwaszających organizm.
Kabaczek to jedno z warzyw odkwaszających organizm. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • kabaczek
  • marchewka
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • przyprawa warzywna
  • oliwa z oliwek
  • brokuł

Sposób przygotowania:

Cukinię i marchewkę obrać i grubo zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Warzywa wrzucić do rondelka, wlać kilka łyżek oliwy, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i przyprawę warzywną. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw, doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem pieczywa.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas