Kaczka pieczona z jabłkami
Smaczna i chrupiąca!
Składniki:
- tusza kaczki
- 6 jabłek
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka miodu
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. W miseczce wymieszaj miód, sól, majeranek i rozmaryn. Kaczkę oczyść, umyj, zalej wrzątkiem, wyjmij po 30 sekundach, odstaw na 2 godziny. Natrzyj przyprawami. Obsmaż na maśle. Jabłka pokrój. Połową jabłek nafaszeruj kaczkę, ułóż w naczyniu żaroodpornym, włóż gałązki rozmarynu.
2. Piecz 2 godziny w 180°C. Czasem polewaj kaczkę tłuszczem. Przed końcem pieczenia wlej pół szklanki wody i włóż pozostałe jabłka.