Kaczka w pomarańczach
Na wyjątkową okazję.
- 1 sprawiona kaczka,
- 3 pomarańcze,
- 1 cebula, sól, pieprz,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego,
- 1 szklanka bulionu drobiowego
Przygotowanie:
Kaczkę umyj, natrzyj solą i pieprzem. Połówki cebuli i sok z 1 pomarańczy umieść we wnętrzu kaczki. Otwór zepnij. Ptaka ułóż w brytfance, podlej filiżanką gorącej wody. Wstaw do piekarnika 175 st. C i piecz 1 i 3/4 godziny. Z jednej pomarańczy skórkę potnij w paseczki julienne, a miąższ pokrój na półplasterki, wyciśnij sok z ostatniej pomarańczy, wymieszaj z miodem i juljenne. Po 45 min pieczenia kaczkę obróć i od czasu do czasu smaruj miodową pomadą. Na 15 min przed końcem pieczenia dodaj plasterki pomarańczy i ziarenka pieprzu. Temperaturę zwiększ do 225 st. C, aby kaczka ładnie się przyrumieniła. Wyjmij. Wywar przecedź, wymieszaj z bulionem, zagotuj. Zagęść mąką ziemniaczaną. Do sosu ponownie włóż pomarańcze, przypraw. Podawaj z ryżem wymieszanym z rodzynkami.
Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również: