Reklama

Reklama

Kakaowy przekładaniec

Świetnie się prezentuje. Smakuje jeszcze lepiej!

Składniki:

  • 15 dag czerwonych porzeczek
  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 l kefiru
  • 12 dag stopionego masła
  • 3 łyżki prawdziwego kakao
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • szczypta soli
  • kilka porzeczek i 2-3 truskawki do dekoracji
  • masło i kaszka manna do wysmarowania foremki

Reklama

Przygotowanie:1. Owoce obierz, umyj i osusz. Mąkę przesiej z sodą i z solą. Masło rozpuść na małym ogniu. Wsyp cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.2. Do mąki wlej kefir i przestudzone masło. Miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Odłóż 1/3 ciasta i wymieszaj je z rozpuszczoną czekoladą. Resztę wymieszaj z kakao. Foremkę nasmaruj tłuszczem i wysyp kaszką. Wlej ciemne ciasto. Dużą łyżką wkładaj po kleksie białego ciasta, zachowując odstępy. Najlepiej robić to, gdy foremka stoi już na półce w piekarniku. Wierzch posyp porzeczkami. Piecz przez 50 minut w 180°C. Podawaj ze świeżymi owocami.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje