Kakaowy przekładaniec
Świetnie się prezentuje. Smakuje jeszcze lepiej!
Składniki:
- 15 dag czerwonych porzeczek
- 3 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 szkl. cukru
- 1/2 l kefiru
- 12 dag stopionego masła
- 3 łyżki prawdziwego kakao
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- szczypta soli
- kilka porzeczek i 2-3 truskawki do dekoracji
- masło i kaszka manna do wysmarowania foremki
Przygotowanie:1. Owoce obierz, umyj i osusz. Mąkę przesiej z sodą i z solą. Masło rozpuść na małym ogniu. Wsyp cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.2. Do mąki wlej kefir i przestudzone masło. Miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Odłóż 1/3 ciasta i wymieszaj je z rozpuszczoną czekoladą. Resztę wymieszaj z kakao. Foremkę nasmaruj tłuszczem i wysyp kaszką. Wlej ciemne ciasto. Dużą łyżką wkładaj po kleksie białego ciasta, zachowując odstępy. Najlepiej robić to, gdy foremka stoi już na półce w piekarniku. Wierzch posyp porzeczkami. Piecz przez 50 minut w 180°C. Podawaj ze świeżymi owocami.