Kalafior z chlebem i pieczenią
Wyjątkowo sycące danie. Przygotujesz je według zasady "coś z niczego", a efekt będzie imponujący.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 duży por (tylko biała część)
- 4 grube kromki chleba
- 20 dag pieczonego mięsa
- 5 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. śmietanki kremówki
- gałka muszkatołowa
- suszony tymianek s
- sól
- pieprz
- trochę tłuszczu do posmarowania formy
Przygotowanie:
1. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki, wrzuć je do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 10 minut, odcedź i dobrze osącz. Pory oczyść, umyj, pokrój w grube plasterki. Kromki chleba i pieczeń potnij na kawałeczki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Kawałki pora podsmaż na maśle. Wymieszaj z różyczkami kalafiora, kawałkami chleba i mięsem. Posyp solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przełóż do żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem.
2. Jajka roztrzep widelcem z mlekiem. Zalej składniki w formie. Posyp startym serem oraz suszonym tymiankiem. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 25 minut.