Reklama

Reklama

Kalafior z chlebem i pieczenią

Wyjątkowo sycący.

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 duży por (tylko biała część)
  • 4 grube kromki chleba
  • 20 dag pieczonego mięsa
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. śmietanki kremówki 
  • gałka muszkatołowa
  • suszony tymianek s
  • sól
  • pieprz
  • trochę tłuszczu do posmarowania formy

Przygotowanie:

1. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki, wrzuć je do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 10 minut, odcedź i dobrze osącz. Pory oczyść, umyj, pokrój w grube plasterki. Kromki chleba i pieczeń potnij na kawałeczki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Kawałki pora podsmaż na maśle. Wymieszaj z różyczkami kalafiora, kawałkami chleba i mięsem. Posyp solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przełóż do żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem.

2. Jajka roztrzep widelcem z mlekiem. Zalej składniki w formie. Posyp startym serem oraz suszonym tymiankiem. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 25 minut.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje