Reklama

Reklama

Kalafior z ryżem w beszamelu

Dla całej rodziny.

Składnki:

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 10 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 20 dag filetów z kurczaka
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju;
  • Na beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 1 i 1/2 szkl. mleka;
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Kalafior oraz brokuł oczyść, opłucz, ugotuj (osobno) na półtwardo w posolonej wodzie. Odcedź, osącz na sitku. Ryż ugotuj na sypko. Filety opłucz, potnij w kostkę.

Reklama

2. Czosnek obierz, posiekaj. Cebulę obierz, potnij w piórka, zeszklij na oleju. Dodaj mięso, smaż kilka minut. Wymieszaj z ryżem. Przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Przełóż do 4 żaroodpornych foremek. Przykryj różyczkami kalafiora i brokuła.

3. Przygotuj beszamel: masło rozgrzej, oprósz mąką, krótko zasmaż. Dolej zimne mleko i stale mieszając gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec przypraw go solą, pieprzem i gałką. Zalej składniki w foremkach. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 40 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje