Kalmary w cieście piwnym

Z pysznym sosem czosnkowym.

Kalmary w cieście piwnym
Kalmary w cieście piwnym materiały prasowe

Składniki:

  • mrożone tuby kalmarów - 4-5 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • sok z cytryny - ½ łyżeczki
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • sos czosnkowy np. "Tarsmak"

Składniki na ciasto

  • piwo jasne - 150ml
  • mleko - 150ml
  • jajko - 1 szt.
  • mąka pszenna - 300g
  • proszek do pieczenia - ½ łyżeczki
  • sól, cukier do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

1. Kalmary rozmrozić w letniej wodzie  i pokroić w półcentymetrowe krążki. Odsączyć z wody, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

2. Mleko połączyć z piwem, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.  Przygotowane wcześniej kalmary zamaczać w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.

Podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego!

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas