Kalmary w cieście piwnym
Z pysznym sosem czosnkowym.
Składniki:
- mrożone tuby kalmarów - 4-5 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- sok z cytryny - ½ łyżeczki
- sól, pieprz czarny do smaku
- sos czosnkowy np. "Tarsmak"
Składniki na ciasto
- piwo jasne - 150ml
- mleko - 150ml
- jajko - 1 szt.
- mąka pszenna - 300g
- proszek do pieczenia - ½ łyżeczki
- sól, cukier do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Kalmary rozmrozić w letniej wodzie i pokroić w półcentymetrowe krążki. Odsączyć z wody, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
2. Mleko połączyć z piwem, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Przygotowane wcześniej kalmary zamaczać w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.
Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!