Kanapka na deser?

Kanapka nie zawsze musi być w wersji wytrawnej. Jessica Meinhard, autorka książki o zdrowych słodyczach, zachęca do zrobienia słodkiej przekąski. Miodowa kanapka, bo o niej mowa, świetnie sprawdzi się, jako drugie śniadanie albo na podwieczorek.

Kanapki na słodko
Kanapki na słodko123RF/PICSEL

Jessica Meinhard przekonuje, że można jeść słodycze i nie tyć. Autorka, na Instagramie znana, jako @shining_star_9, swojej debiutanckiej książce "Jak jeść słodycze i nie tyć. 100 przepisów na zdrowe słodkości" dzieli się przepisami na zdrowsze wersje ciast, deserów i przekąsek. Jedną z nich jest miodowa kanapka. Warto sprawdzić przepis, bowiem kanapka jest dobra do tego, aby spakować ją do szkoły, do pracy albo w drogę i zjeść ją na drugie śniadanie albo w ramach podwieczorku.

Do przygotowania miodowych kanapek, bo z przepisu powstanie sześć sztuk, potrzebne będą następujące składniki: 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, 4 łyżki otrębów owsianych, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka kakao, 3 łyżki miodu, 4 łyżki mleka krowiego.
Jeszcze krem, a nawet dwa. Pierwsza wersja to krem mleczny. Zrobimy go z: 2 łyżek ricotty, 2 łyżek mascarpone, 2 łyżek mleka w proszku, łyżki ksylitolu, łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego i kilku kropli olejku waniliowego.
Do drugiej wersji kremu, koksowego, potrzebne będzie: 140 g jogurtu naturalnego, 3 łyżki wiórków kokosowych, łyżka ksylitolu oraz kilka kropli olejku waniliowego.

Jak przygotować ciasto na kanapkę? "Wszystkie składniki mieszamy łyżką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno być bardzo cienkie. Pieczemy około 15 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy w prostokąty" - instruuje autorka.
Dalej mieszamy składniki potrzebne do sporządzenia kremu mlecznego. W tym celu wkładamy go na około 10 minut do lodówki, aby masa stężała, a następnie smarujemy nim sześć prostokątów i przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta.
Aby zrobić krem kokosowy wystarczy wymieszać składniki potrzebne do jego sporządzenia tego kremu. Od razu smarujemy nim sześć prostokątów, przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta i kanapki gotowe. (PAP Life)

Kanapka hiszpańskaInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas