​Kanapki Reubena - najsłynniejsze kanapki Ameryki

Ponoć wymyślił je Reuben Kułakowski, który przyjechał do Ameryki z Litwy, aby prowadzić interesy i grać w pokera.

​Kanapki Reubena
​Kanapki Reubena123RF/PICSEL

  Prawdopodobnie to na spotkaniach pokerzystów (nazywających samych siebie "komitetem"), które odbywały się w hotelu Blackstone w Omaha, kanapki zostały podane po raz pierwszy. Ale istnieją też inne legendy. Jedna z nich głosi, że zostały stworzone specjalnie dla aktorki Marjorie Rambeau, inna, że wynalazł je niemiecki właściciel nowojorskich delikatesów. Nie wiadomo, jak było naprawdę, ale czy to ważne? Lepiej zostawić historie w spokoju i zając się przygotowywaniem tego przysmaku.  

Kanapki Reubena

Składniki:

  • 4 plastry wołowiny konserwowej
  • 4 plastry szwajcarskiego sera
  • 3 łyżki sosu tysiąca wysp
  • Filiżanka kiszonej kapusty
  •  2 kromki żytniego pieczywa
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Kromkę pieczywa posmarować 1 łyżeczka sosu, nałożyć połowę sera, połowę kapusty i całą wołowinę. Nałożyć kolejną łyżeczkę sosu, a następnie, pozostałą kapustę i ser. Nakryć drugą kromką posmarowana pozostałym sosem. Złożoną kanapkę posmarować z wierzchu masłem, a następnie opiec na patelni z oby stron (przez ok. 4 minuty), dociskając  z wierzchu widelcem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas