Kanapki Reubena - najsłynniejsze kanapki Ameryki
Ponoć wymyślił je Reuben Kułakowski, który przyjechał do Ameryki z Litwy, aby prowadzić interesy i grać w pokera.
Prawdopodobnie to na spotkaniach pokerzystów (nazywających samych siebie "komitetem"), które odbywały się w hotelu Blackstone w Omaha, kanapki zostały podane po raz pierwszy. Ale istnieją też inne legendy. Jedna z nich głosi, że zostały stworzone specjalnie dla aktorki Marjorie Rambeau, inna, że wynalazł je niemiecki właściciel nowojorskich delikatesów. Nie wiadomo, jak było naprawdę, ale czy to ważne? Lepiej zostawić historie w spokoju i zając się przygotowywaniem tego przysmaku.
Kanapki Reubena
Składniki:
- 4 plastry wołowiny konserwowej
- 4 plastry szwajcarskiego sera
- 3 łyżki sosu tysiąca wysp
- Filiżanka kiszonej kapusty
- 2 kromki żytniego pieczywa
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Kromkę pieczywa posmarować 1 łyżeczka sosu, nałożyć połowę sera, połowę kapusty i całą wołowinę. Nałożyć kolejną łyżeczkę sosu, a następnie, pozostałą kapustę i ser. Nakryć drugą kromką posmarowana pozostałym sosem. Złożoną kanapkę posmarować z wierzchu masłem, a następnie opiec na patelni z oby stron (przez ok. 4 minuty), dociskając z wierzchu widelcem.